Buzás Julianna üzente 11 éve

A zeller sok illóolajat és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékonyak a vérkeringésre. Sokkal többre lenne érdemes a konyhában! Jól harmonizál az almával, a dióval, a citromlével, a paradicsommal, és a sajtoknak, sajtkrémeknek is kitűnő kísérője.
A magyar konyhában közismertebb a gumós zeller, de egyre gyakrabban találkozunk a szárzellerrel, melyet zöldfűszerként használjuk. A szárzeller nem növeszt gumót, szárait felaprítva fogyasztjuk. Erősebb külső rétegét előbb vékony pengéjű késsel vagy zöldséghámozóval húzzuk le, csak a többit használjuk fel a salátákhoz. Nem kell főzni, íze sokkal lágyabb, mint a gumós társáé. Gazdag ásványi sókban, éterikus olajokban.
A néphit szerint fiatalító és vágykeltő hatása is van. Levesek, rakottasok,saláták készülhetnek belőle.

Válasz

Buzás Julianna üzente 12 éve

A cékla talán a legfélreértettebb zöldségek egyike, amelyet sokan csak savanyú változatában ismernek. Nagy kár, mivel így magas rost, vitamin, ásványi anyag tartalmának nagy részét elveszíti. Úgy a legkisebb a veszteség, ha héjában, egészben sütjük meg, mint a krumplit vagy nyersen fogyasztva szendvics mellé, mint pl> a paprikát, paradicsomot, retket, stb, vagy salátában más zöldségek közé téve.
A népi orvoslás vérképző gyógynövényként tartotta számon, noha ezt az orvostudomány sokáig csupán babonának vélte. Klinikai vizsgálatok azonban igazolták, hogy a megfigyelés helyes. Hatásosan alkalmazható emésztési problémákra, láz és fájdalom csillapításra. Vörös festékanyaga pedig tumorellenes hatású. Számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, többek között szilíciumot, káliumot, kalciumot, vasat, rezet és jódot. Leve nemcsak bélbetegségek, aranyér és nátha, influenza ellen javasolt, állítólag másnaposság ellen is jó, sőt késlelteti a bőr öregedését.
Napjainkban már sokan használják salátákhoz, levesekhez, köretként, fasírtban,, de még süteményben is. Fogyasztása különösen ajánlott télen megelőzés, tél végén vitamin pótlás céljából. Fogyókúrázóknak remek alapanyag.

Válasz

Buzás Julianna üzente 12 éve

A közelgő ősz népszerű gyümölcse a szőlő, amelynek bogyóit gyöngyszemnek is nevezhetnénk, hiszen gyógyhatásuk mellett szépülhetünk tőlük és finomságokat is készíthetünk belőlük.
Akár napokon keresztül is fogyaszthatunk kizárólag szőlőt, hiszen szinte az összes fontos ásványi anyag, vitamin és tápanyag megtalálható benne. Van benne többek között kálium, vas, cink, magnézium, valamennyi B- és C-vitamin. Élettani hatásai közül a legfontosabb, hogy vértisztító és idegerősítő, valamint izomregeneráló.
A bélrendszeri megbetegedésekben szenvedőknek is ajánlott, hiszen nagyon jól tisztítja a bélfalat. Ezenkívül megakadályozza a vesekő képződését, de éppígy fokozza az epe működését is. Aki sokat szenved hólyaghuruttól vagy egyéb húgyúti fertőzéstől, annak különösen ajánlott egy alapos szőlőkúrát végig csinálni, hiszen csökkenti a vizelet savasságát. Bár nem gyógyítja, de nagyon jó hatással van a különböző daganatos betegségekre is. Reuma, májbetegségek esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban. A szőlő kúraszerűen különösen jó vérszegénységre, székrekedésre, aranyérre, gyomorhurutra és női betegségekre, valamint akkor, ha csak egyszerűen kimerültek vagyunk. Fontos, hogy cukorbetegek ne fogyasszák nagy mennyiségben magas cukortartalma miatt!

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint a fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C és B-vitaminban. Kipréselt levét alma és répalével is fogyaszthatjuk.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

A legegyszerűbben úgy javíthat egészségén, ha több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt. A legjobb hatást akkor éri el, ha a szivárvány minden színéből eszik.
Piros
Válasszon...piros alma, cseresznye, áfonya, piros szőlő, rózsaszín grapefruit, gránátalma, málna, eper, görögdinnye, piros paprika, retek, rebarbara és paradicsom.
A paradicsom, a görögdinnye és a rózsaszín grapefruit a likopinnak nevezett karotinoidot tartalmazza. Szervezetünk több likopint szív fel főtt vagy feldolgozott paradicsomból ( például paradicsompüréből ), és a zsír hozzáadása ( például avokádóból vagy olívaolajból ) tovább gyorsítja a felszívódást.
Narancssárga és citromsárga
Válasszon...sárgabarack, sárgadinnye, mangó, nektarin, narancs, papaya, őszibarack, ananász, mandarin, répa, tök és csemegekukorica.
A narancssárga és sárga gyümölcsök és zöldségek színét a karotinoidok, mint az alfa-karotin, a béta-karotin és a béta-cryptoxanthin adják. A szervezetben ezek A-vitaminná alakulnak, ami a vas-anyagcsere fontos tápanyaga. A-vitaminra van szükség ahhoz, hogy jól lássunk a félhomályban, valamint fontos az immunrendszer, a bőr, a légutakat, az emésztőrendszert és a húgyutakat alkotó sejtek egészségének megőrzéséhez.
Zöld
Válasszon...avokádó, zöld alma, szőlő, kivi, spárga, brokkoli, kelbimbó, zöldbab, káposzta, uborka, saláta, póréhagyma, borsó és spenót.
Az egészséges lutein és zeaxanthin karotinoidok mellett a zöld, leveles zöldségek, mint pl. a spenót és a brokkoli jó folsav, kalcium és vas források. Központi szerepük van a vérképzésben és a véralvadásban. A vas különösen fontos a vörös vérsejteknek, és hozzájárul az oxigénszállításhoz a szervezetben.
Lila és kék
Válasszon...szeder, áfonya, cékla, fekete ribizli, szilva, vörös káposzta, lila hagyma és padlizsán.
A sötét lila és kék színű gyümölcsök és zöldségek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Alacsony a kalória, szénhidrát és zsír tartalmuk, és mindig jó, ha jelen vannak a kiegyensúlyozott étrendben.
A legtöbben tudjuk, hogy fontos sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Alacsony a kalóriatartalmuk és a zsírtartalmuk, ami azt jelenti, hogy nagyszerű választás a fogynivágyóknak, és tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Ezek számos előnyt jelentenek a különböző testrészekre, a szemtől kezdve a csontokon át az emésztőrendszerig. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy a legtöbbjük gazdag természetes fitokemikáliákban. Ezek antioxidánsokként funkcionálnak, amelyek semlegesítik a potenciálisan káros szabad gyököket. Mivel a különféle színű gyümölcsök és zöldségek különféle fitokemikáliákat tartalmaznak, ezért a legtöbb táplálkozásszakértő egyetért abban, hogy legjobb, ha a szivárvány minden színét a tányérunkra halmozzuk. Csak annyi a dolga, hogy minden színcsoportból minden nap kiválasszon és megegyen egyet!

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Cékla

Kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, máj panaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szem panaszokra- mint pl. szemfáradtság vagy szürke hályog-, szív és vérnyomás rendellenességének kezelésére, valamint vese panaszokra egyaránt. A várandóság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben.
Nyersen, reszelve vagy szeletekben a cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nemcsak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban. A legtrendibb éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket.
A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként fogyasztjuk. Az ízhatás fokozása érdekében reszeljünk hozzá almát vagy körtét.
Érdemes kihasználni a természet gyógyító ajándékait, hogy minél kevesebb időt keljen a betegséggel foglalkozni.
Egy ízletes és gyorsan elkészíthető céklasaláta recept
Hozzávalók:
60dkg cékla
3-4 kisebb alma
1 db vöröshagyma
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál méz
2 evőkanál olívaolaj
csipetnyi só

Alaposan megmosott céklát meghámozzuk, lereszeljük, majd hozzá adjuk a lereszelt almát és a vöröshagymát, és a többi hozzávalóval összekeverjük. majd állni hagyjuk pár órát.
Önmagában is fogyasztható, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé is.
Megbolondítva sajttal még finomabb.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

LENMAG

Salátákhoz, joghurtba keverve vagy sós süteményekre szórva egyaránt felhasználható ez az apró mag, amely egészséges is.
Naponta egy kávéskanállal veszek be belőle jómagam is és egy pohár vizet iszok rá mindjárt felkelés után.
Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai a dió és a halfélék, valamint a lenmag.
Kevésbé ismert tény, de a lenmag segít az asztmatikus tünetek enyhítésében.
Az alfa-linolénsav egyik elsőrangú forrása a lenmag. Ez a sav segít a csontok egészségének megőrzésében.
A magas koleszterinszint és vérnyomásproblémák ellen is kiváló.
A lenmag magas rosttartalma miatt megszünteti a székrekedést és a haspuffadást.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A medvehagyma kiemelkedő, sokoldalúan felhasználható fűszer és gyógynövény.Hatóanyaga 12-szer erősebb a fokhagymánál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Javítja a szív és érrendszer működését, gátolja a vérrögképződést.
Fogyaszthatjuk salátának, szendvicsbe vagy bármilyen ételbe utólag ízesítőként.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A szív és érrendszeri problémák kialakulásáért mi magunk vagyunk elsődlegesen felelősek. 40 éves kor felett különösen fontos a fokozott megelőzés, a dohányzás elhagyása, a rendszeres mozgás, az egészséges, antioxidánsokban gazdag étrend kialakítása. Az antioxidánsokról régóta tudjuk, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a krónikus betegségek, a rák és a szívbetegségek elleni harcban. Ezek a természetes anyagok magas koncentrációban fordulnak elő a sötét színű gyümölcsökben, és védik a szervezetet a szabad gyökök sejtkárosító hatásai ellen. A gránátalma páratlanul erős antioxidáns hatásával tíz éve foglalkozik a tudomány. A hatóanyagaival, kivonatával végzet kutatások megállapították, hogy a gyümölcs polifenol molekulái kedvezően hatnak a jó és a rossz koleszterin arányára, ezáltal segítik az erek, koszorúerek tisztaságát, egészséges vérkeringését. Ez komoly segítséget jelenthet. A karbantartott érrendszer és ezáltal vérrel jól ellátott szívizomzat egészségkárosodás nélkül képes átvészelni a stresszhatásokat.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A gyömbérnek gyomorerősítő hatása van, étvágyjavító, fokozza a nyálelválasztást, segíti az emésztést, a húsfélékkel felvett káros anyagokat lebontja, enyhíti a megfázás tüneteit, görcsoldó, csillapítja az ízületi és reumatikus fájdalmakat, sőt még a terhességi hányingert is csökkenti.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Tavasz elején, a hideg enyhülésével gyakoribbá válnak a megfázások és a vírusos megbetegedések. A tavaszi napsütés és a friss levegő regeneráló hatású, de feltölthetjük szervezetünket egészséges ételekkel is.
A piacon még találunk a télen tárolt zöldség és gyümölcsfélékből, és van, ahol kibújt a hó alól a spenót, a sóska, a hónapos retek, a korai saláta és az újhagyma is.
Ne vegyünk primőr árút!
Kisbabáknak tavasszal almát, banánt, narancsot és gyümölcsös bébiételeket-italokat adhatunk. Főzeléket a tavalyi répából, krumpliból, ( ha nincs kicsírázva ), céklából, mélyhűtött zöldségféléből készítsünk, és ezek megcsappant vitamintartalmát a hozzáadott friss petrezselyem zöldjével, snidlinggel, retekkel, újhagymával, biocsírával, citromlével növeljük. Ne szaladjunk megvenni az első méregdrága primőr árút, mert többet árt, mint gondolnánk.
A melegházban, a fólia alatt nevelt zöldség valóban gyönyörű, de íztelen, hiszen a fűtött helyiségben a műfény, a műtrágya és növényvédő szerek formájában mindent megkap, ami a fejlődéséhez szükséges. Ez viszont azzal jár, hogy töményen tartalmaz az egészségre káros méreganyagot és nehézfémet. A külföldről behozott termékeknél sem jobb a helyzet, mert számos zöldségexportáló országban mértéktelenül sok permetezőszert használnak, és ezeket mi, fogyasztók egyáltalán nem tudjuk ellenőrizni.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Amerikai és kanadai kutatók arra a következtetésre jutottak, a huzamos ideig tartó, rendszeres fekete áfonya fogyasztása javítja az emlékező képességet.
Idősek gyakori panasza: szavak, nevek, dátumok, telefonszámok, mintha hirtelen eltűnnének az emlékezetből. És a leggyakoribb: "elindulok a lakásban, mire odaérek, elfelejtem, miért".
Hetvenedik életévüket betöltött, memóriazavaros betegeket arra kértek, igyanak 12 héten át napi 2-3 pohár fekete áfonyaszörpöt. Az áfonyát fogyasztó embereknél jelentős javulás mutatkozott, továbbá csökkent a vércukor-koncentráció, és bizonyos depresszív tünetek is elmúltak.
Tudományos bizonyíték van arra, hogy a vegyületek fokozzák a memóriáért felelős agyi területek sejtjeinek glukóz felhasználását,, serkentik a sejtek közti jelátadást, és mérséklik az agysejtek pusztulását.
A fekete áfonya hazánkban Sopron és környékén és Vas megyében terem nagyobb mennyiségben. Itthon kevéssé elterjedt, de az ínyencek tudják, íze nemcsak önmagában, de vadételekhez tálalva kiváltképp különleges. Számos egészségügyi hatást írnak a javára. Javítja a látást, éspedig a recehártya működésének serkentésével. Minthogy a retina működése a látóideg révén szoros kapcsolatban áll a központi idegrendszerrel.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Hédi!

Az avokádókém leírását egy újságban találtam, és valóban igazad van, mert én is inkább fűszereket használok a só helyett.

Válasz

Farkas Hedi üzente 14 éve

Avokado-krém- piritósra...

Az avokadot félbrvágom, a húsát kiskanállal kikaparom, majd összetöröm villával, /pépesitem/ kevés Vegetával, /só helyett/ pici borssal és egy kevés zúzott fokhagymával ízesítem, mehet a piritós kenyérre...

Válasz

b i üzente 14 éve

Köszönöm a leírásokat. Ki fogom próbálni, mert a főzéshez nem használok tejszínt, nem főztem még brokkolit, sem spárgát, pedig nem vagyok zsenge korú. Az avokádót meg újra megvásárolom.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Avokádókrémet úgy a legegyszerűbb készíteni, ha az ember a megpucolt gyümölcsöt felkockázza, egy minimális sóval, egy kávéskanál olívaolajjal, egy fél gerezd fokhagymával és egy kis csilivel összedarálja, turmixolja. Rozskenyérből készített pirítóssal tálaljuk úgy, hogy pirított napraforgómaggal díszítjük a krémet.
Cukorbetegek is ehetnek belőle.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Ma hallottam egy ismerősöm lánya rákos volt, szerencsére már kigyógyult belőle. Az orvosa azt javasolta, hogy fogyasszon sok reszelt céklát, reszelt zellerrel keverve, mert ezek jó hatással vannak a szervezetére.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Brokkoli paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:
8 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál friss citromlé
teáskanál mustár
1 kisebb fej fehér hagyma

bors
30 dkg brokkoli
4 db nagyobb paradicsom
20 dkg saláta ( fejes, rukola, stb )

Keverje el az olajat, az ecetet, a citromlét, a mustárt és a hagymát. Sózza, borsozza. Szedje rózsáira a brokkolit. Forrásban lévő sós vízben főzze kb. 5 percig. Szedje ki, öblítse le hideg vízzel, és tegye konyhai törlőpapírra vagy tiszta törlőruhára. Vájja ki a paradicsomok belsejét, szeletelje fel. Forgassa össze a brokkolit, a paradicsomot és a salátalevelet, majd öntse le.
Tipp: szép zöld marad a brokkoli, ha fedő nélkül főzi, utána pedig hideg vízzel leöblíti. És késhegynyi szódabikarbónát is tehet a főzővízbe.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Tésztasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg durumtészta

25 dkg brokkoli
10 dkg sárgarépa
10 dkg szárzeller
15 dkg tejföl
10 dkg sovány majonéz
teáskanál mustár
bors
1 evőkanál friss citromlé
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál friss bazsalikom és petrezselyemzöld

A tésztát főzze ki enyhén sós vízbe. Szedje rózsáira a brokkolit, és sós vízben párolja 5-10 percet. A megtisztított répát és a zellert karikázza fel. Keverje ki a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a sót, a borsot és a citromlevet. Nyomja bele a fokhagymát, és szórja bele a zöld fűszereket. Forgassa össze a tésztát, a zöldségeket és a szószt. Kóstolja meg, ha kell, ízesítsen utána.
Tipp: a zeller zöld nemcsak díszítésre való, hanem aromájával ízesítésre is kiváló. Vágja finomra és keverje bármilyen salátaöntetbe.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Pulykamelles brokkoli

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg brokkoli

bors
40 dkg spagetti
4 gerezd fokhagyma
1 kisebb erős pirospaprika
2 evőkanál olívaolaj
25 dkg pulykamell
1 dl húslé
1 dl tejszín
kávéskanál vágott snidling

Szedje rózsáira a brokkolit, és főzze lobogó sós vízben 5 percig. Szedje ki, majd ebben a vízben főzze ki a spagettit ( 8-10 ) perc. Pucolja meg a fokhagymát, kaparja ki a paprika magjait. Mindkettőt vágja össze. Kevés olajat forrósítson meg egy serpenyőben, és dobja rá a fokhagymát meg a paprikát. Közben vágja csíkokra a húst, és pirítsa meg a serpenyőben. Sózza, borsozza, majd öntse rá a húslét meg a tejszínt, és főzze jó 5 percig. Ekkor forgassa össze a spagettivel és a brokkolival, rottyantsa össze. Ha kell, fűszerezzen utána.
Tipp: a paprika magját, erejét mindig folyó hideg víz alatt szedje ki, nem fogja csípni a bőrét, szemét.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

bi!

Könnyű ételt ajánlok, mert most itt van a böjt ideje.

Barátkozzon a brokkolival!
Finom és egészséges, segít a rákmegelőzésében.

Brokkoli hallal

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg brokkoli
30 dkg spárga

30 dkg tengeri halfilé
5 dkg vaj
1 dl fehér bor vagy húslé
1 teáskanál cukor
fél citrom leve és reszelt héja
fél pohár tejszín
fehér bors
Ha nyers spárgából készíti-mossa és pucolja meg, vágja össze és sós-cukros vízben főzze meg. Szedje ki és dobja az edénybe a brokkolirózsákat. Jó 5 percig főzze.
Közben kockázza fel a halat. A vajat olvassza fel egy serpenyőben, tegye bele a bort, cukrot, citromlét és citromhéjat. Főzze össze kb. 10 percig. Adja hozzá a tejszínt. Tegye bele a halat, és főzze kíméletesen kb. 6 percig, szedje ki. Dobja a serpenyőbe a spárgát és a brokkolit, rotyogtassa össze.
Szedje tányérokra, púpozza tetejükre a halat. Köretként héjában főtt krumplit adjon mellé.
Tipp: nem esik szét a halhús, ha főzés előtt fél órával megcsepegteti friss citromlével. Főzéskor csak gyöngyözzön a szósz, ne forralja!
Jó étvágyat hozzá!

Válasz

b i üzente 14 éve

Jó lenne, ha a nem szokványos - persze lehet csak nekem - zöldségek legegyszerűbb elkészítési módjára is szert lehetne tenni.

Én például, miután végre valahára megvettem az avokádót, otthon ki is dobtam, mert puhának találtam, azt gondoltam, már avittos szegény.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Február nemcsak a bálok, a kiadós ételek és a fánkok hónapja. Még itt ólálkodnak és legyengült áldozatokra lesnek a téli megfázásos betegségeket okozó vírusok is. Friss levegőn tartózkodással, vitamindús vírusölő ételekkel és életkedvünk megőrzésével még a tél mumusát, az influenzát is elriaszthatjuk.
Együnk sok hagymát, fokhagymás ételt, friss csírákat, savanyú káposztát, retket, céklát, tormát, répát, sütőtököt, almát és narancsot. Igyunk propoliszos mézzel édesített hársfateát ( reggel ) és citromfűlevélteát ( este ). Fűszerezzünk paprikával, gyömbérrel, kurkumával, fahéjjal, szegfűszeggel és figyeljünk D-vitamin szükségletünkre.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A mozgás csökkenti annak kockázatát, hogy különböző daganatos betegségek alakuljanak ki a szervezetben. A sportos életet folytató emberek között akár 50%-kal ritkább a vastagbélrák, és 30-40%-kal a tüdőrák előfordulása.
A rendszeresen mozgó hölgyek között a mellrák kockázata akár 40%-kal is alacsonyabb lehet, a gyakran sportoló férfiaknál pedig akár 30%-kal csökken a hererák lehetősége. Az, hogy a mozgás fel tudja-e tartóztatni a daganatos sejtek burjánzását, még nem bizonyított. Egy biztos: a testedzés javítja a beteg közérzetét és erősíti testtudatát.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A szervezet zavartalan működéséhez a testnedvek kémhatásának viszonylagos állandósága ( pH: 7,4 körüli értéke ) szükséges. Ettől mind a savas, mind a lúgos irányba történő eltérés komoly megbetegedéshez vezet. Ennek megakadályozására testünk többféle védekező mechanizmust használ, melyekben főleg a tüdő, és a vesék kiválasztó tevékenysége, valamint a máj normál működése játszik fontos szerepet.
A vegyes táplálkozás esetén a sejtekben inkább savas vegyhatású anyagcseretermékek keletkeznek, intenzív mozgás hatására pedig tejsav.
Lúgos eltolódást okoz viszont a túlzott mértékű izzadás. Az egészséges szervezet azonban minden esetben a számára ideális pH elérésére törekszik a fenti szervek megfelelő működése útján.
A helytelen táplálkozási szokások- a sok húst, és finomított élelmiszert, valamint kevés zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó táplálék- fokozott feladatot rónak a szervezetre pH- állandóságának fenntartására.
Fogyasszon naponta 3-5 alkalommal zöldséget, salátaféléket, gyümölcsöket, melyek lúgosító hatásúak.
Ha túlsúlyos, vagy nem fordít kellő figyelmet étrendje összeállítására, tarthat hetente, kéthetente 1-1 zöldség vagy gyümölcsnapot.
A zöldség vagy gyümölcsnap alkalmával a nap folyamán csak 1,5 kg nyers idény zöldséget, gyümölcsöt fogyasszon.
A zöldség vagy gyümölcsnap alatt igyon legalább 2 l folyadékot ( vizet, ásványvizet, natúr gyógyteákat ).
Az ásványvizek közül ilyenkor keresse az alkálikus,( Na )-Hidrogén-karbonát tartalmú vizeket.
Jó hatású lehet napi 5 alkalommal ( legalább 1,5 l ) frissen préselt zöldség vagy gyümölcslé fogyasztása is.
Savanyító hatásúak a húsok, a tojás, a dió és a gabonafélék.

/ Veresné Bálint Márta; dietetikus /

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A csipkebogyó tea elkészítése: vitamin tartalmának megőrzése érdekében a csipkebogyót nem szabad főzni vagy forrázni. A szárított csipkehúsból egy-két evőkanálnyit 2 dl meleg vízzel leöntjük, és 6-8 órán keresztül áztatjuk, végül szűrjük. Naponta 3-szor ihatunk belőle 2 dl-t. A teát ízesíthetjük virágmézzel, pár csepp citrom vagy narancslével. Értékes hatóanyagainak megtartása érdekében a tea elkészítésénél ne használjunk fém edényt!

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Csipkebogyó, a C-vitamin -bomba.

Csipkerózsa gyűjtőnéven foglaljuk össze mindazokat a vadon élő-újabban kultúrákban is termő- rózsafajokat, amelyeket népies néven vadrózsának neveznek.
Meghűlés és főként influenza idején használata aktivizálja a szervezet ellenálló képességét. Gyermekeknek szamárköhögésnél is javasolják. Különösen télen jelentős, amikor nem áll rendelkezésünkre friss gyümölcs és zöldség.
A csipkebogyóban kimutatható cukor, pektin, alma és citromsav, vas, magnézium, mész, illóolaj, A-, B-, K-, és P-vitamin.
Gyógyhatóanyagainál fogva nemcsak betegségek kezelésére, hanem egészségünk fenntartása érdekében, betegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. Ezért ajánlatos étrendünk tartozékává tenni. Alkalmas erre a csipkebogyódzsem ( hecsedlilekvár ). Ugyancsak hasznunkra válna a csipkebogyótea. A csipkehús maga is értékes anyag. Vizelethajtó, enyhe gyulladásgátló, vese és húgykőoldó hatású. Persze a túlzott fogyasztása hasmenést okozhat, és a vesét is fokozottan igénybe veszi. A vesebetegségben szenvedők ezért feltétlenül tájékoztassák orvosukat, ha nagyobb mennyiségű csipkebogyót kívánnak fogyasztani.
A tél vége felé is jóval nagyobb értéke van a helyesen tárolt csipkebogyónak, mint az akkori primőr árúnak.
Hetente két-három alkalommal ajánlott a gyermekek étrendjébe iktatni az áztatással elkészített, mézzel enyhén ízesített csipketeát. A mézből nem kell sokat adni a gyereknek, hogy ne szokja meg a túl édes ízeket.
a csipketea fogyasztása szintén ajánlott a kismamáknak, néha méz nélkül kesernyésen, mert a szervezetnek szüksége van a keserű ízekre is.

Válasz

b i üzente 14 éve

Nagyon jó, érdekes olvasni valók vannak itt.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A tanulást és a memóriát serkentő anyagok főleg az agy vérellátásának növelésével érik el céljukat, hatásukra a hajszálerek kitágulnak.
A fekete áfonya gyümölcsének antocianin hatóanyaga nemcsak tágítja az ereket, de az oxigént szállító vörösvérsejtek membránját is rugalmasabbá teszi, így azok gyorsabban eljutnak az agy legelrejtettebb pontjaira is. Az antocianinok védik az idegsejtek mielin védőburkát a káros szabad gyökökkel szemben. Laboratóriumi kísérletek szerint gyorsítani is képesek az idegsejtek kommunikációját.
A berni egyetem kutatói 300 férfi és 130 nő részvételével folytattak kísérleteket. Kiderült: akiknek a vérében az antioxidánsok szintje magasabb volt, jobban teljesítettek a memória teszteken.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Télen még nagyobb szükségünk van a vitaminokra és az ásványi anyagokra, mint az év egyéb szakaszaiban, azonban nem mindegy, hogy milyen forrásból jutunk ezekhez.
A változatos, helyesen összeállított étrenden keresztül igyekezzünk vitamint bevinni a szervezetünkbe.
Fontosak a színek. A narancs és a sötétsárga élelmiszerek bétakarotint tartalmaznak, melyek segítenek lekötni a szabad gyököket. A piros a prosztatarák kockázatát csökkenti. A sötétzöld a lutein és a zeaxantin jelenlétét jelzi. Szemünk, látásunk érdekében van nagy szerepe. A bíbor, a sötét piros és a kék a flavonoidok jelenlétével,szívünk és ereink egészségét őrizhetjük meg.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A tél beálltával sajnos az influenzavírusok is támadnak. Sokan már csak akkor kapnak észbe, amikor előkerül a zsebkendő, a lázcsillapító és a forró tea mézzel. Ám a megelőzés is éppen olyan fontos, mint maga a gyógyulás, gyógyítás folyamata. C- vitamint tartalmazó ételek rendszeres fogyasztásával is védekezhetünk a tipikusan téli megbetegedések ellen. A C- vitamin kiváló antioxidáns, elősegíti a szabad gyökök megkötését, segíti az érrendszer épségének fenntartását és a vas felszívódását.
Az aszkorbinsavat, azaz a C- vitamint az emberi szervezet nem képes előállítani, sőt a felesleget ki is üríti. Ezért is fontos, hogy ezt a vitamint ne csak betegség idején, hanem megelőzésképp is bevegyük a mindennapi étrendünkbe. A citrusfélék- például a narancs, a citrom, a grépfrút vagy a mandarin-, valamint a káposztafélék és a csipkebogyó természetes C - vitamin forrásaink, s a téli időszakban is könnyen beszerezhetőek. Fogyasztásukkal jelentősen fokozhatjuk immunrendszerünk védekezőképességét. A nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök a leghatékonyabbak a C - vitamin bevitele szempontjából.
(Patika magazin)

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A piac nagy választékban kínál gyógyító hatású almát, rákellenes céklát, káposztaféléket és zellert, étvágyfokozó és köhögést csillapító fekete retket, antibiotikus hatású tormát és hagymaféléket, melegítő hatású sütőtököt, energiát adó burgonyát, olajos magvakat és babféléket. Főzzünk élőflórás tejtermékkel, és dúsítsuk ételeinket a szervezetet erősítő, az ellenálló képességet fokozó és ezáltal az egészséget védő csíráztatott gabonamagvakat.
( Dr. Kerekes Judit;gyermekgyógyász )

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Milyen sokoldalú a sütőtök?
A tök finom, ráadásul méregtelenítő hatású, serkenti emésztésünket és támogatja a vesék működését. Magjaival megelőzhetők a jóindulatú prosztataduzzanat kellemetlen mellékhatásai. Azt kevesebben tudják, hogy húsa sebgyógyító hatású, és külsőleg kenőcs formájában alkalmazható. Megnyugtatja az égő lábfejet, a gyulladt fekélyeket és visszereket.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Egészségesebben főz az, aki a sok só helyett fűszernövényeket kever a főztjébe. Ilyen növény a friss vagy szárított formában kapható kakukkfű is. Csak kis adagban szabad az ételbe keverni, mert erős illata miatt megváltoztatja annak eredeti jellegét. A friss kakukkfű egyébként kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító hatású. Otthon, a konyhai ablakban cserépben is megterem.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Hogy miért szedjük fel azt a két- három kilót minden télen, annak oka talán abban keresendő, hogy a karácsonyi ünnepkör nem csupán a szeretetről, a családról, az ajándékozásról, hanem az óriási és mindenkit túllicitáló nagy zabálásról is szól. Csoda, hogy az amúgy is állandó túlsúllyal küszködő macik ilyenkor téli álomra hajtják a fejüket?!
Ezért is fontos, hogy ne csak tavasszal kezdjünk neki a fogyó-, illetve méregtelenítő kúrának, hanem télvíz idején is figyeljünk arra, hogy mi az, amit eszünk, tartsunk mértéket, és ha már végképp nem tudunk ellenállni a karácsonyi sütiknek, tartsunk egy-két napos léböjtkúrát vagy gyümölcsnapot.
A méregtelenítés, a szervezet megtisztítása a lerakodó salakanyagoktól, mérgektől a gyógyászatban is ismert fogás, és a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs bevitele nélkül a szervezet képtelen arra, hogy elvégezze az alapvető méregtelenítési folyamatokat.
A rostok segítik a test megtisztulását, így napi 4-5 alkalommal érdemes valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget ennünk. Arról nem is beszélve, hogy ezzel is pótolni tudjuk a vitaminanyagokat, amelyekre ezekben a hónapokban komoly figyelmet kell fordítanunk. A szervezet meghálálja ugyanis azt, ha nem terheljük túl, és segítjük az immunrendszert is a védekezésben. A téli hónapokban elsősorban az alma, a sütőtök, a káposzta és a citrusfélék azok, amelyek a legkönnyebben elérhető vitaminforrások számunkra. a magyar gasztronómiában pedig hatalmas a receptkínálat, amelyből válogathatunk, ha egy kiadós és egyben egészséges káposztalevest vagy esetleg egy sütőtök alapanyagú süteményt szeretnénk elkészíteni.
Az alma telis-tele van egészséges anyagokkal: pektinnel, C-vitaminnal, fenolsavakkal, fitovegyületekkel, amelyek megelőzik a szív-és érrendszeri betegségeket, enyhítik az allergia vagy az asztma tüneteit. a sütőtöknek is megvannak ugyanezen előnyei, de magas béta-karotin tartalma miatt különösen ajánlott krónikus betegeknek.
A káposztafélék pedig tele vannak tápanyaggal és betegségek elleni védővegyületekkel, igen magas a C-vitamin és a folsavtartalmuk.
Persze ma már minden gyümölcs és zöldség megvásárolható, idénytől függetlenül, így nem lehet annak akadálya, hogy a téli hónapokban is egészségesen és főleg vitamindúsan táplálkozzunk.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Vörös áfonya
A felfázásos megbetegedéseket a baktériumok, mégpedig, tízből kilenc esetben Escherichia coli baktériumok elszaporodása okozza. A fertőzés könnyebben kialakul a terhesség alatt , a menopauzában lévő nőknél, szexuális kapcsolatok révén, a férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén.
E kellemetlen panasz kezelésére itt van a vörös áfonya. Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték, melynek leveléből teát készítettek, bogyójának főzetét pedig felfázás és gyulladások kúrálására használták.
A vörös áfonya olyan anyagot tartalmaz, amely képes meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag falán, illetve a húgycsövön. Ezenkívül gazdag forrása antioxidáns hatású bioaktív anyagoknak, amelyek hatástalanítják a szabad gyököket, így hozzájárulnak a szervezetben a fertőzések és a gyulladásos folyamatok korlátozásához. Növeli az ellenálló képességet, óvja testünket az öregedéstől. Bizonyos krónikus betegségek megelőzésében is nagy szerepe van, pl; érelmeszesedés, koleszterin lerakódás, szívinfarktus, különféle bőr problémák kialakulása, daganatok keletkezése és a memória zavar.
Kiváló ásványi anyag-( Ca, Mg, K ), valamint A, B, C- vitamin forrás is.
A vörös áfonya tehát népgyógyászati tapasztalatok és újabb kutatási eredmények alapján előnyösen alkalmazható húgyúti megbetegedések, fertőzések megelőzésére és kezelésére, az immunrendszer erősítésére, de jelentős a sejtregeneráló és az antioxidáns hatása is.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A torma igen hatékony antibiotikus hatású növény, mérsékelt hatáserősségű, de igen széles hatásspektrummal rendelkezik, azaz sokféle baktérium ellen hatásos. A népi gyógyászat évszázadok óta alkalmazza. A vírusokkal szemben is bevethető a növény hatóanyaga. Laboratóriumi kísérleteket folytatott egy londoni kutatócsoport és a torma kivonatával, amelyet a H1N1 vírus ellen végül is sikerrel alkalmaztak.
A torma kivonatát kísérleti állatokba, illetve orrnyálkahártyájukba juttatták. Ezeknél az állatoknál az influenzavírusnak a vörösvértesteket károsító hatása jelentősen kisebb lett, és ha ki is alakult a tüdőfertőződés, annak túlélési ideje megnövekedett.

A foghagymának igen nagy szerepe van a meghűlés, a nátha tüneteinek megelőzésében és kezelésében.

A gyömbér fokozza a véráramlást, betegség esetén izzadást eredményez, mérsékli a légúti váladékozást, köhögést.A torokfájás, légúti gyulladások megelőzésében nagy szerepet játszik.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A narancs tápértéke igen magas. Tele van antioxidánsokkal: karotinnal és flavonokkal. Hasznos lehet a mell és a tüdőrák elleni harcban. Bioflavonoidokban is gazdag, így gyógyítólag hat a kapilláris vérerekre. A bioflavonoidok erősítik a véredények szöveteit, megakadályozzák a vérsejt tömörödését és a trombózisra jellemző vércsomósodást. Rugalmassá teszik a véredényeket, és serkentik a szív működését. Fogyasztásuk a magas vérnyomást is csökkentheti. Megnyugtatják az idegeket, az agyat és a szívet. Enyhíthetik a súlyos idegrendszeri problémákat. A narancs fitoösztrogént is tartalmaz, amely a hormonterápiában lehet igen hasznos. Gazdag A és C-vitaminban, így megfázás esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Megelőzésképpen is élhetünk vele! Savtartalma serkenti a gyomor és a belek munkáját. A benne lévő B5- vitamin megkönnyíti a szénhidrátok és a zsírok emésztését. Elősegíti a protein felszívódását is. Fogyasztásával megelőzhető vagy megszüntethető a székrekedés. A többi citrusféléhez hasonlóan a narancs is vírus és baktériumölő, különösen a herpeszt és a náthát okozó vírusok ellen veszi fel a küzdelmet.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A cukorbetegség kialakulásában főleg genetikai tényezők játszanak szerepet, de az elhízás fokozhatja a betegség tüneteit. Cukorbetegség esetén minden diéta egyénre szabott, szigorúan csak a kezelőorvos bevonásával alakítható ki az étrend, ami az egyén inzulinszükségletétől függ. Az azonban tény, hogy az élelmi rostok lassítják a cukor felszívódását és segítenek azoknak, akik fogyni szeretnének, így nekik a spárga, a bab vagy a lencse ajánlott, a 2. típusú cukorbetegség esetében pedig alacsony lehet a magnéziumszint, ezért ajánlott pl; a rizst, az amarántot, vagy teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztani, az avokádó és az olívaolaj olyan kedvező hatású zsírok, amelyek segítenek csökkenteni a vércukorszintet, a C- vitamin tartalmú ételek pedig, mint a brokkoli, a citrusfélék vagy a paprika segítenek megvédeni az ereket és a kötőszöveteket.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A csontállomány szinte észrevétlen meggyengülése általános probléma hazánkban. általában a hormonhiányban és a mozgásszegény életmódban kereshetjük az okát, de szerepet játszhat az öröklött hajlam és a dohányzás is. A csontritkulás legfontosabb ellenszere a kálcium, amelyet a szervezet már gyermekkortól elraktározhat, vagy azok segítségével erősítheti csontrendszerét, de a C-, D-, illetve K-vitamin is fokozza a csontok szilárdságát. A különböző tejtermékek és zöldséges főzelékek magas kálciumtartalma növeli a csontsűrűséget, a lencse, a szója és a sárgaborsó szintén fokozza ezt, a lenmag csökkenti a szervezet kálcium veszteségét, a bogyós gyümölcsök, a paprika, a citrusfélék a csontkötőszövet szerkezetét erősítik, a bennük található C- vitaminnak köszönhetően, a halételek a kálcium beépülését segítik, a spenót a csontokat erősítő fehérje termelődését segíti.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A gránátalma a szív egyik legjobb barátja.
Az öregedést és betegségeket is kiváltó szabad gyökök ellensúlyozására antioxidánsok bevitele szükséges. Ezek megakadályozzák a reaktív anyagok sejtkárosító hatását, és kulcsszerepet töltenek be az öregedési folyamatok lassításában. A gránátalma a legerősebb antioxidáns tulajdonságú gyümölcs. Ezt a gyümölcsöt már évezredekkel ezelőtt is életelixírként tisztelték, a közelmúlt klinikai kutatásai pedig igazolták, hogy polifenol- hatóanyagai segítik a szervezet egészségének megőrzését, helyreállítását. Számos jótékony tulajdonsága közül kiemelkedik a szív és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása. A kutatások szerint a gránátalma polifenol molekulái kedvezően hatnak a jó és rossz koleszterinek arányára, így segítik az érfalak tisztaságát, az erek egészséges vérkeringését.
( Metropol )

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Megkezdődött a sütőtökszezon: novembertől februárig nálunk is gyakran kerül az asztalra.
A különleges formájú és élénk színű zöldség vitaminokban gazdag, ezért erősíti az immunrendszert, véd a megfázástól, valamint rákmegelőző hatása is van. A rendszeres sütőtök, illetve sütőtöklé fogyasztása serkenti a máj működését, tehát a méregtelenítést is elősegíti.Gasztronómiai sikerét nem csupán finom ízének és belső értékeinek köszönheti, hanem az elkészítési lehetőségek egész tárháza miatt is nagyon népszerű. Sós és édes ételek egyaránt készíthetők belőle.
A sütőtök akkor ízletes igazán, ha megcsípte a dér.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

7.Az energiaadó szénhidrátokért
Az ananász édes ízét szőlő-( glukóz ) gyümölcs-(fruktóz ) és répacukor-( szacharóz ) tartalmának köszönheti. Ezek hasznos energiaforrást jelentenek a szervezet számára, melyek a friss gyümölcs rosttartalma miatt viszonylag lassan emelik a vércukorszintet.100%-os gyümölcslének( dzsúsznak ) elkészítve azonban gyorsabban hasznosulnak, ezért kimerítő fizikai munka vagy sportolás után hamar pótolják az elhasznált energiát.

8.A szervezet számára hasznos összetevőiért
Az ananásznak főleg a törzsében található bromelin enzim fehérjebontó, s ezért fehérjeemésztést segítő hatású, melyet ilyen típusú készítmények előállításához a gyógyszeripar is felhasznál. A bromelin gyulladásgátló hatású gyógyszerek alapanyaga is, melyet ízületi gyulladás esetén használnak jó eredménnyel. A szövetek újraképződésének serkentésével segítheti továbbá a zúzódások, rándulások gyorsabb gyógyulását. Nem igazolódott be azonban zsírbontó hatása, ezért továbbra is mérsékelt energiatartalmú táplálkozással és mozgással érdemes fogyókúrázni. Mint minden fehérje, így a bromelin is hő( aszalás, konzerválás, főzés ) hatására megsemmisül. Fogyassza ezért frissen az ananászt kellemes ízéért és egyéb értékes tápanyagaiért!

9.a változatos felhasználhatóságáért
Bár az ananász íze, illata frissen a legélvezetesebb, konzervet, lekvárt, aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt is készítenek belőle. Fehérjebontó enzim tartalmának köszönhetően segíti a húsok puhulását, különösen, ha előtte együtt pácoljuk velük. Sertéssel, báránnyal, szárnyassal vagy hallal jól kombinálható, és pikáns ízt kölcsönöz nekik. Gyümölcssaláták, gyümölcslé, alkoholos koktélok, jégkrémek finom alapanyaga, azonban zselatinnal készülő édességekhez( pl. gyümölcstorta ) enzimtartalma miatt nem érdemes felhasználni, mert nehezíti a zselésedést. A sütemények, pudingok mellett különlegesek az ananászszeletekből készített meleg desszertek, melyekhez a gyümölcsöt kevés cukorral meghintve vagy palacsintatésztába ki lehet sütni, esetleg nyársra húzni és grillezni, flambírozni.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

4. A memória jó működéséért
A gyümölcsben lévő B-vitamin a gerincvelő és az agy közötti idegi jelátvitelért felelős, ezért fontos szerepe van a memória zavartalan működésében és az idegkárosodás megelőzésében. Bomlását megakadályozzák az ananászban található egyéb összetevők, a C- vitamin és a citromsav.

5.A szürkületben és sötétben való jobb látásért
Az ananász béta-karotin tartalmából a szervezet mindig csak a szükségletének megfelelő mennyiségű A- vitamint állítja elő. Ez a vitamin egy pigment ( rodopszin ) képzéséhez nélkülözhetetlen, mely lehetővé teszi azt, hogy lássunk a szürkületben és a sötétben. Kevés étolaj jelenlétében a béta-karotin jobban felszívódik, ezért fogyasszuk a gyümölcsöt húsokkal vagy zöldséggel kombinálva, salátának elkészítve, fűszeres olajos páclével.

6.Az egészséges szívműködésért
Az ananász káliumtartalma fontos szerepet játszik az idegek és az izmok- így a szív saját izmainak és ingerületképzésének zavartalan működésében. A kálium jellemzően a sejtek belsejében található, a nátrium pedig azon kívül. ennek a finom egyensúlynak a fenntartása állandó munkát igényel szervezetünktől. A kálium a gyümölcsből és zöldségből könnyen felszívódik.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Több oka is van, amiért érdemes szeretni az ananászt.
1.A büntetlen élvezetért
Az ananász a legtöbb gyümölcshöz hasonlóan kevés energiát tartalmaz, ezért nassolásra a nap bármely szakában alkalmas. A friss vagy saját levében, cukor nélkül eltett ananász bátran fogyasztható a testsúlyukat megtartani vagy fogyni vágyók számára egyaránt, és fontos szerepe van a kiegyensúlyozott étrendben.
2.Az éhségérzet csökkentéséért
Az ananászban lévő élelmi rostok az emberi szervezet számára nem emészthető összetevők. Képesek vizet megkötni, megduzzadni, és így a jóllakottság érzetét kelteni. A lédús ananász ezért kiválóan alkalmas az éhségérzet csökkentésére, továbbá hozzájárul a sok finomított élelmiszer fogyasztása miatt élelmi rostban szegény étrend kiegyensúlyozásához is.
3.A rugalmas bőrért
Az ananász a bőr rugalmasságát adó, valamint az inak és csontok kialakulásában szerepet játszó kollagén képzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamint tartalmaz. 20 dkg friss ananász a napi C- vitamin szükséglet felét fedezi. A C-vitamin emellett hatékony antioxidáns vegyület, mely hozzájárul a káros szabad gyökök semlegesítéséhez, és ezzel késlelteti az öregedést. A vitamin természetes forrásból hatékonyan felszívódik, és ily módon nem lehet túladagolni.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Találtam egy kedves kis cikket- Dr Szárai Eszter írta, íme:
Babazsúr nassolás nélkül

" Úgy döntöttem, hogy megpróbáljuk a látszólag lehetetlent:fogrontás, hízás és nassolás mentes "bulit" rendezzünk, ahol még az sem hátrány, ha a kis barátok egy kevés plusz vitaminhoz is jutnak.
Ehhez mindössze néhány ötletre volt szükség:
A helyszínen kirakott tányérkákba keksz helyett sárgarépa, alma, szőlő, sajt kerüljön összevágva nassolni valónak.Krémes sütemények helyett gyümölcstortát készítsünk, aprósütemény helyett gyümölcsbólét javaslom. "Jópofa"ételeket is kreálhatunk, például versenyautót uborkából. Legjobb, ha gyermekünk is részt vesz az előkészületekben, mert bár ez kissé időigényes, így a gyermek megtanulja az ételkészítésen kívül azt is, mi az egészséges, hogyan lehet széppé és kívánatossá tenni az elsőre talán idegennek tűnő élelmiszert. Jó ötletnek bizonyult az is, amikor előre megpucolt zöldségekből és gyümölcsökből ( almából, körtéből, répából, dióból, aszalt szilvából ) a gyerekek játékokat, baba arcokat készítettek, vagy amikor szőlőnyakláncot fűztek maguknak a kislányok, illetve sajtvárat építettek a fiúk. Persze minden ilyen kreált játék ugyan olyan sorsra jutott: valakinek a szájában landolt és az emésztés áldozatává vált.
Nekünk tehát sikerült, sőt jól sikerült a cukormentes buli."
Mindezt azért tartottam érdemesnek leírni, mert talán így más is mer egy újabb lépést tenni az egészséges életmódra nevelés irányába- akár ilyen játékos, szórakoztató formában is. Mert ezt nem lehet elég korán elkezdeni.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Elváltozik az elhízott gyermekek érrendszere.

Rugalmatlanná válik az elhízott gyermekek artériája-állapította meg amerikai és olasz tudósok közösen végzett vizsgálata. Kiderült az is, hogy már hétéves korban megvan a későbbi túlsúly miatt kialakuló cukorbetegség létrejöttének kockázata, ezért FONTOS A kicsik EGÉSZSÉGES ÉTRENDJE.

Válasz

Klopfer Csaba üzente 14 éve

A rák, és minden más tünet és funkciózavar kezelése
bennünk kezdődik, mégpedig a TISZTULÁSSAL:
- testileg,
- szellemileg és
- lelkileg.
TIPP: kezd a testednél, hisz az a legkézenfekvőbb.
Kezd sejtszintű [legalaposabb] tisztulással!
Klikk ide: http://twitter.com/cgmsziget

Válasz

kósa csilla üzente 14 éve

A rák gyógyítása a konyhában kezdődik!

(avagy a spárga jótékony hatásai a szervezetre)

http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=245&alrovat=249&cikkid=21575

Válasz