Buzás Julianna üzente 13 éve

A fejlett társadalmakban szinte mindenütt, így hazánkban is szinte népbetegség a hátfájás. Az ok sokféle lehet. Fájdalomhoz vezet például, ha hosszú ideig ülünk rossz testtartásban, keveset mozgunk, vagy felesleges kilóink terhelik túl a gerincoszlopot és az ízületeket. Az éjszakai szorongás jele is lehet, a fogcsikorgatással, alvászavarral együtt. A dohányzás a keresztcsont tájékán bosszulhatja meg magát, mivel a porckorong nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz, következésképpen " ütéscsillapító " hatása meggyengül. A stressz is okozhat ízületi merevséget, de egy nehéz súly megemelése miatt is elcsúszhat a porckorong, amit aztán szintén fájdalomérzet követ. A hirtelen fellépő fájdalmak általában egy-két napon belül maguktól is elmúlnak. Nem ajánlott viszont ilyenkor a túlzott kímélés, a mozdulatlan pihenés, élénkebb keringésnél ugyanis gyorsabban gyógyulnak a problémás területek is. Emellett segíthet a meleg borogatás, ami szintén a vérkeringés élénkítésével hat.
Gyakori, hogy a stressz vagy a depresszió vált ki hátfájást. Ilyen esetekben a lazító, relaxáló gyakorlatok is gyorsan enyhülést hozhatnak. Érdemes megismerni és elsajátítani valamilyen módszert- például a jóga valamely ágát-, ami megkönnyíti a feszültségoldást.
Ha a fájdalom a porckorong elcsúszása miatt következik be- ezt okozhatja hirtelen vagy túlzott megterhelés, nehéz tárgy megemelése-, az könnyen lehet, hogy gyulladást jelez. Ha a porckorong kidudorodik, a fájdalom egyre kínzóbb, feltétlenül forduljunk vele orvoshoz.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

A külső merevség belső merevséget takar. A gerinc ferdülése, görbülete, az idegszál becsípődés miatti erősen összegörnyedt testtartás abba az irányba hajlít, amerre hajolnod kellene. Az ember nem menekülhet az igazi Énjével való szembesülés alól.
A vállak fájdalma, a hát izmainak merevsége, fájdalma a túl nagyot vállalást eredményezi. A sok teher ezen a módon rakódik rád. Vagy tedd le ezeket, mert feleslegesen cipeled, vagy vállald, de akkor teljesítsd szívből, vagy keresd meg a megfelelő segítséget.
a sokat vállalás nem feltétlen kényszerű feladata az életnek. Mindenki annyit vállaljon, amennyit bír. Nem tudsz nemet mondani, amikor rád pakolják a munkahelyi feladatokat, Nem tudsz ésszerű munkamegosztást eszközölni ( akár a magánélet, a házimunkák porondján )? Nem becsülöd magad annyira, hogy annyit vállalj, amennyit el is bírsz? a megfelelési kényszer űz az egyre nagyobb terhek elviseléséhez? ha magaddal nem vagy jóban, úgy is mondják, nem szereted magad annyira, hogy elfogadd olyannak, amilyen vagy, amekkorát nyújtani tudsz, akkor igen sok bajod lesz az életben. Első a lélek békéje, egyensúlya. Amíg nem érzed, hogy nyugalom van benned, addig a betegségek is megtalálnak, ilyen-olyan formában újra és újra rád törik az ajtót. Hiába orvosság és egyéb házi módszerek.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Ha már gerincoszlop: kiemelt fontosságú az iskolatáska kérdése. Kétpántú hátitáskát kell venni a gyermeknek, mely jól felsimul a hátára. Így eloszlik a súly, ami sokszor nem kevés, de még mindig jobb, mint a félvállra akasztható, mely pár év alatt elhúzza valamelyik irányba a fejlődő gerincet. Nem beszélve a táskát tartó vállról, melyet mindig felhúzva tart, hogy a táska le ne csússzon. Izom rövidülés, fájdalom, hosszan tartó masszázs és mozgásterápia a következménye.
Figyeld meg napközben, mennyire tartod feszesen a tested, mennyire vagy görcsben egy-egy kellemetlen, vagy csak kihívást követő helyzetben. Ez nem jó. Meg kell tanulni néhány relaxáló gyakorlatot. Fejfájást, rosszullétet, szédülést, hasfájást mulaszt el a helyes légzéstechnikával végzett relaxáció.
Legmerevebb testrészünk általában a váll. Ennek az is oka, hogy gyakorta felhúzva tartod, ami miatt görcsössé válik. Tudatosan engedd le a vállaid, tartsd ellazítva. Nagyon gyorsan megrövidülnek a vállizmok, ha nem nyújtod, nem engeded lazára.
Az alvás is lehet fárasztó és terhes, ha kényelmetlen a fekhely. Az egészséges alvás nem csak a drága fekhelyek függvénye. Megoldható az optimális, könnyű alvás azzal is, hogy a párnát nem tornyozod magasra, éppen csak a nyakadat támasztod meg, kiékelve a nyak és a fej közötti hézagot. Támaszd ki a testednek azon pontjait is, melyek nyomják egymást. Egymáson fekvő térdeid közé helyezz párnát, vagy a paplant vedd közéjük.
A hát izmait erősíteni kell ahhoz, hogy a gerincet masszívan közrefogják, ezzel segítve az egész test stabil megtartását.
A masszázs nemcsak segít feloldani a merev izmokat, de lelkileg is ellazít, ami gyógyulás a léleknek, a szellemnek, és gyógyulás a merev agytekervényeknek. A masszírozás és torna mellett hasznos lehet a szauna, ám ha otthon nem áll rendelkezésre egy ilyen kabin, a forró fürdő is fellazítja az izmokat. Ha izomsérülés ér, hirtelen a hideg borogatás tesz jót, lelohasztja a duzzanatot. Krónikus fájdalom esetén, izommerevségben azonban az illóolajas fürdőt alkalmazd. Négy.öt csepp levendula vagy eukaliptuszolajat keverj el kanálnyi tejjel, ezt öntsd a vízhez, különben nem oldódik fel benne. A forró fürdővel óvatosan, 20 percnél tovább ne maradj benne, szédülés, rosszullét is lehet a következménye.
Ha feszült az idegrendszered, feszülnek az izmaid is. Elkezdenek égni a vállaid, ropog a nyakad, hiszen mindig merev.
A lazítás napirendi pont legyen a hétköznapjaidban! Fontos!

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Végezz hát és hasizom-erősítő gyakorlatokat, felülést, fekvőtámaszt, homorítást, előre és hátra hajlást!
A mozgás azonban önmagában csak egy a sok közül, viszont nélküle meg a másik nem sokat ér. A táplálkozásról beszélek. Nagyon nehéz a szervezet dolga, ha délután jól megdolgozod, kitisztítod, aztán este bevacsorázol össze-vissza mindenfélét. A mozgás akkor hatásos, ha mellette csökken a szervezetben a zsír, a szénhidrát, a só, az állati fehérje, és nő a nyers zöldség és gyümölcs, valamint azok friss leve, a természetes rostok és a megivott folyadék. Önkábítás az az életforma, mely egészségesen táplálkozik, de a számítógép és a tévé előtt ücsörög szakadatlan.
Az ülésnek és az állásnak megvan a maga szabályrendszere. A kitartó állás unalmas, elfáraszt, előbb-utóbb rossz testtartásra késztet. Ha nincs módod közben járkálni, legalább figyelj, hogy laza legyen a tested! Egyenes, de laza. Medence egy kicsit előrebillent, hogy a gerinc tényleg egy összekötő vonal legyen az Ég és a Föld között. Állj egyik lábadról a másikra, rogyaszd meg a térded, hogy ne feszüljön! Kiváló lehetőség például buszra várás közben a belső, láthatatlan kis izmok megdolgoztatása. Ha erre figyelsz, nem olyan terhes a várakozás, sőt, ha más megfigyeléseket is teszel, még szórakoztató is lehet. Tehát játszd azt, hogy megfeszíted a lábizmaidat, majd elernyeszted, majd ugyanezt a medence izmaival, külön gondolva a gátizmokra ( intim torna ), de a vállakat is meg lehet dolgoztatni egy kicsit.
Rögtön észre veszed, mennyire feszült vagy, mennyire görcsösen tartod magad.
A visszerek védelme érdekében állj lábujjhegyre, ahányszor csak bírod!
Ha fel kell venned valamit a földről, bármily sikkes is egyenes lábakkal lehajolni, jól kidomborítva a kerek hátsót, ne tedd! Guggolj le, vagy csak hajlítsd be a térded, így a lábizmokat használod a derekad helyett.
Ha pedig mindenképpen órák hosszat kényszerülsz ülni vagy állni, tedd azt úgy, hogy ne váljon monotonná! Az ülésbe ne görnyedj bele, tartsd egyenesen a hátad! Ha kell, egy kemény kispárnát tegyél a derekad mögé, ami segít megtartani az ívet! Engedd le a vállad! Tegyél meg mindent azért, hogy a testrészeid támaszkodjanak! Hátad, combod, karod ne feszüljön. Egy-két alkalmat ki lehet így bírni, de hónapok alatt szépen, apránként megfeszül, megrövidül egy-egy izom, elferdül a gerincoszlop.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

A gerinc védelmére hangosan kell szót emelni. Kár, hogy ezt írásban nehéz megtenni.
Kezdjük ott, hogy a gerinc könnyen sérül. Nagyobb ütés hatására elmozdulnak a csigolyák, az izmok bántalma gátolja az idegpályák szabadságát, s nemcsak fizikai deformitás, de folyamatos és egyre fokozódó fájdalom lesz úrrá a testen. Ha a központi szerepet betöltő gerincoszlop sérül, az hatással lesz a belső szervek működésére is. A rossz testtartásnál, mely nemcsak járás közben mutatja meg magát, hanem az íróasztal mellett, vagy alvás közben az ágyban, sok kis tartáshiba összeadódik, és egy-két évtized múltán ( örülj, ha csak akkor ) vissza nem fordítható deformitás, erős fájdalom és halmozott belső, szervi bajok jelzik az elhibázott évek figyelmetlenségeit. A nem használt izmok elrenyhülnek, elsorvadnak, rövidülnek.
Csak szigorú odafigyeléssel, módszeres önkontrollal lehet megelőzni ezt a problémát. Először is kezdjük a gyermeknél. Az iskolai torna csak füstje annak a lángnak, aminek égnie kellene, ezért rendkívül lényeges, hogy legkésőbb, amikor felsőbe megy, válasszon magának rendszeres sportot.
A gerinc, ha nem is pont olyan egyenes, amilyen születésünk pillanatában, sok mindent elbír kicsit görbén is, ha erős! Ha nincs valamilyen jó kis sportkör, ahová el lehet járni, otthon mindenki tud tornázni, súlyt emelni, fekvőtámaszt végezni, korláton vagy faágon függeszkedni.
Szabály, hogy ne múljon el nap a test mozgatása nélkül. Érezni kell, hogy feszül, hogy fáj, hogy izzad, mert az ennél enyhébb mozgás nem hatja meg az izmokat.
A gyermekek sokat feküdjenek hason, hogy nyúljanak a hátizmok. Erre megfelelő alkalom az olvasás. Nem sok eredménye van azonban, ha a szülők esténként a tévé előtt punnyadnak. Tehát sohasem késő elkezdeni a tornát.
A jóga kiváló testformáló mozgás, hiszen nem lehet megfelelően levegőt venni, ha nem jó a test tartása.
Az úszás megint csak a hát izmaira hat, kiváló módja a felsőtest erősítésének. Ezen mozgási lehetőségek az idősebbek, a nehezebben mozgó emberek számára is nagyszerű megoldást jelentenek. A rendszeres izomnyújtó és lazító gyakorlatok sokat segítenek abban, hogy a fájdalmak enyhüljenek. Bármennyire is kellemetlen most, ég a vállad, fáj a derekad, és a mozgást kínnak érzed, tudd, hogy a kitartás és a rendszeresség meghozza gyümölcsét, szép lassan ki lehet tisztítani az ízületeket, meg lehet erősíteni az izmokat. Csak ne add fel, ha fáj, ha izomláz jelenik meg, tudd, hogy ez visz előre, ez a jele annak, hogy haladsz, hogy egyre közelebb a siker, a fájdalommentesség.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Ha éppen nem alszunk, akkor általában ülünk. Iskolában, irodában, otthon, a TV vagy számítógép előtt. Ez pedig árt a gerincoszlopnak, sokkal inkább, mint az állás, a járás, fekvés, az ágyéki csigolyára nehezedő nyomás ugyanis félszeresével megnő ebben a pozitúrában. Ezért nagyon fontos, hogy az ülőalkalmatosság megfeleljen az anatómiai sajátosságoknak és ergonómiai követelményeknek.
Egy német tervezőcég éppen azon igyekszik, hogy megközelítse az ideális széket, ami persze lehetetlen, hiszen használóik sem egyformák. Mégis vannak szempontok, melyek segíthetik e bútor megtervezését. Fontos kérdés: a férfiak és a nők székének eltérőnek kell-e lennie? A válasz igen. A nőnél az ülésfelület kissé rövidebb, a háttámla különösen puha, melynek felső pereme a lapockákat kell, hogy támassza megelőzendő a nyak és hátfájást. A férfiaknak ajánlott szék ülésfelületén kis mélyedés van, melynek speciális feladata a prosztata védelme és vérellátásának biztosítása. Ennek zavara komoly veszélyt jelenthet a potenciára.
Ha nincs spéci székünk, akkor is tehetünk az egészségünkért, néhány tipp a helyes üléshez:
Amilyen gyakran lehet dőljünk hátra, támasszuk meg hátunkat!
Lehetőleg egész felületen üljünk, ne a szék szélén egyensúlyozzunk!
Teljes talpfelületünk legyen a talajon, kerüljük a behajlítást, lábkeresztezést!
Lábhajlás igazodjon a természetes tartáshoz.
Kerüljük az órákig tartó azonos pózban ülést, váltogassuk a helyzeteket, illetve bizonyos időközönként álljunk fel, mozgassuk meg tagjainkat!

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Engedjük gyermekeinket kedvükre csúszni-mászni a padlón, minél többet mozogni, futkározni, minél kevesebbet tv-t nézni!
Iskolatáskájukat két vállon vigyék! Matassunk példát és tanítsuk meg nekik a gerinckímélő életmódot, hogy nálunk bölcsebben használják majd a derekukat!
Érdemes elgondolkodnunk a visszatérő derékfájás, porckorong problémák üzenetén is. E tünetek a túlterheléssel kapcsolatosak. Aki túl sok terhet hord a vállán anélkül, hogy ezt észrevenné, az a nyomást fizikai szinten, a porckorongok fájdalmában fogja megtapasztalni. Minden mozdulat fáj, tehát a beteg-akaratán kívül nyugalomra kényszerül. Sokan fájdalomcsillapítókkal nyomják el a test markáns jelzését, hogy változatlan terheléssel dolgozhassanak tovább. A túlvállalás célja, hogy kifelé bizonyítsunk, rátermettnek tűnjünk, s így kisebbségi érzésünket tettekkel kompenzáljuk. A kiemelkedő teljesítmények mögött gyakran belső bizonytalanság, önbizalom hiány áll. A teljesítményt gyakran a szeretet keresése motiválja, de ezen az úton e cél hosszú távon nem érhető el. A szeretet ugyanis céltalan, és nem lehet megszolgálni.
A porckorong feladata a mozgékonyság biztosítása. Ha azonban valaki belsőleg merev, zárkózott, rugalmatlan, könnyen előfordulhat, hogy teste egy becsípődött porckorong miatti mozgáskorlátozottsággal jelez. A becsípődött porckorongot a csontkovácsok egy hirtelen mozdulattal, lökéssel szabadítják ki a csigolyák közül. A bemerevedett lelket ugyanilyen módszerrel lehet helyrebillenteni, hogy az illető újra magára találjon.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Nincs olyan ember, aki életében egyszer ne élné meg a derékfájás gyötrelmeit. A felmérések szerint, hazánkban minden percben legalább félmillió ember szenved tőle. A derékfájás korlátozza a leggyakrabban a 45 évnél fiatalabbak mindennapi életét, ám már nem csak a középkorúak betegségéről van szó, a panasz egyre több tizenévest is érint.
A derékfájás okai között első helyen szerepel a tény, hogy már jó ideje két lábon járunk, ám derekunk az eltelt egymillió év alatt sem tudott alkalmazkodni a megváltozott statikai feltételekhez. A testmozgás hiányához, és az utóbbi 50 évben kialakult ülő életmódhoz gerincünk ugyancsak képtelen volt alkalmazkodni, különös tekintettel arra, hogy az ülés ötször nagyobb terhet ró az ágyéki gerincre, mint az állás. A fejlődésben lévő fiatalok izomzata-a mozgáshiány révén-nem tart lépést a gyors növekedéssel, így deformitások és fájdalom jelentkezhet. A testmozgás fontosságára utal az a tény, hogy nagyanyáink dolgos nemzedéke sokkal ritkábban szenvedett derékfájástól, mint nagyra nőtt, számítógép előtt görnyedő, nem sportoló gyermekeink.
Manapság a betegek egyre kevésbé a derékfájást, inkább azt panaszolják, hogy porckorongsérvük van, hiszen a derékfájósok zöme CT, vagy MR-vizsgálatra kerül, ami legalább egy, de inkább több porckorong kitüremkedését mutatja, így kézenfekvőnek tűnik a fájdalom oka. Ha a porckorong hátrafelé sérvesedik, nyomhatja az ott futó ideggyököket, ami a lábba sugárzó fájdalmat ( isiászt ), zsibbadást, izomgyengeséget, sőt bénulást is okozhat.
A panaszok megelőzésére, szívleljük meg a következő tanácsokat:
Ülő munka közben néha nyújtózkodjunk, váltsunk testhelyzetet!
Üljünk állítható magasságú, a derekat megtámasztó, vízszintes ülőfelületű, karfás széken!
A számítógép monitorát állítsuk szemmagasságba!
A billentyűzet használatakor támasszuk meg alkarunkat!
Két óránként álljunk fel, tartsunk szünetet, nyújtózkodjunk, hajolgassunk!
Járjunk puha talpú, alacsony sarkú cipőben, ami csillapítja a járáskor keletkező rezgést!
Ne álljunk sokáig egy helyben nyújtott lábbal!
Ha cipelünk, osszuk el a súlyt két kézbe!
Házimunka közben se álljunk görnyedten!
Alváskor kerüljük a hason fekvést, válasszuk inkább az embrió-pózt!
A sportolást mindig bemelegítéssel kezdjük!
Válasszuk a hátúszást!
Kocogjunk aszfalt helyett erdei, vagy földúton!
Kerékpározásnál állítsuk magasabbra a kormányt, hogy ne kelljen lehajolnunk!
Ne hagyjuk, hogy a következő generáció életét is megkeserítse a derékfájás!

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A napokban kaptam egy levelet Anitától, idéznék belőle:
Nagyon rossz állapotban voltam, fájdalomcsillapítókon éltem.
Sokszor azt gondoltam kiugrok a harmadik emeletről olyan deréktáji fájdalmam volt, mielőtt megismerkedtem a " Ceragemmel." Az első négy alkalmat végig sírtam. A tizedik után eltűnt a fájdalom, és azóta se híre, se hamva, hál istenek. Azóta is járok. Vágyam, hogy sajátom legyen!

Lényege, hogy a gerinc mentén haladva, felszabadítja a becsípődött idegpályákat, ezáltal a vérünk szabadon kering, és a becsípődés miatt vegetáló szerveink is új erőre kapnak. Például, a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, valószínű, hogy a hozzá kapcsolódó idegek nyomódnak a rossz gerinctartás miatt. Amint a gerincünk a helyére kerül, működésünk optimálissá válik.

Egészséget, harmóniát, és sok-sok mosolyt kívánok Anitának, és tulajdonképpen mindenkinek !

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A hátfájás nagyon sok ember életét keseríti meg. Nemcsak egy fájdalmas sérv, de az egyszerű hanyag tartás, a rosszul beállított magasságú szék és asztal, az egészségtelen munkakörnyezet, vagy az egész napos álló vagy ülőmunka is oka lehet mindennek.
Mielőtt hátfájós vagy sérves állapotba kerülnénk, sokat tehetünk a baj ellen. A kényelmes lábbeli viselése mellett tudatosan figyeljünk oda, hogyan tartjuk magunkat, vagy hogyan ülünk. Ha számítógépes munkát végzünk, figyeljünk, hogy a monitor szemmagasságban legyen, használjunk levegővel töltött ülőpárnát, amely garantálja, hogy aktív izommunka folyik ülés közben is. Derekunkat is megtámaszthatjuk erre a célra készített párnával.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Szia Csaba!

Tetszenek az írásaid.

Sajnos a nyaktáji izomfájdalom néha már nálam is jelentkezik.
Írhatnál arról, hogy aki vidéken él, milyen módon próbálhatná ki az ingyenes kezeléseteket!
Arra gondoltam, pl hogyan lehet bejelentkezni a bemutatótermetekbe a díjmentes próbára?
Ha vidéki az ember, van-e szállási lehetőség, stb?
Előre is köszönöm a segítségedet.

Válasz