Buzás Julianna üzente 13 éve

Az influenza egy cseppfertőzéssel terjedő, magas lázzal, izomfájdalommal járó betegség, amely abban különbözik a többi légúti betegségtől, hogy nincsenek kezdeti hurutos tünetek.
Az influenza kezelés nélkül általában 1-2 hét alatt gyógyul, de a lábadozási idő jóval hosszabb is lehet.
A leggyakoribb szövődmények közé a hörghurut és a tüdőgyulladás tartozik, de a csecsemőkre, idősekre és a tartósan betegekre a hosszas láz is káros lehet, hiszen megterheli a szívet és a tüdőt, sőt egyes esetekben felboríthatja az anyagcserét is.
Az Országos Epidemológiai Központ friss jelentése szerint január 17-23. között másfélszer annyi beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, mint az előző héten. A legtöbben Pest, Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten betegedtek meg, a legkevesebb influenzást pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Bács-kiskun megyében regisztrálták.
Dr. Molnár Zsuzsanna, az országos Epidemológiai Központ Járványügyi osztályának főorvosa, elmondta, hogy a H1N1, illetve az influenza B-vírussal szemben is a leghatékonyabb védekezés a védőoltás, emellett tanácsos kerülni azokat a zárt helyeket, ahol rövid idő alatt sokan fordulnak meg, és lehetőség szerint minél többször kell alaposan kezet mosni.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Az influenzajárvány idején különösen fordítsunk nagy figyelmet a helyes életmódra és a táplálkozásra!
A helyes életmód és táplálkozás mellett a természetes gyógynövényeket is érdemes megismerni és alkalmazni, mert az immunrendszer megerősítésére kiválóak. Ha az immunrendszer egészségesen működik, akkor ellenanyagot termel a kórokozók elpusztítására, viszont a különböző hatások miatt-túlzott fáradtság, hideg időjárás, stressz, egész napos zárt térben tartózkodás okozta oxigénhiány,- legyengül szervezetünk, a kórokozók szinte szabad utat kapnak.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, így elsősorban a közösségekben tartózkodók számára sürgető a védőoltás, ami 10-14 napon belül védettséget ad. a szakemberek az oltás mellett a higiénés szabályok betartására figyelmeztetnek. ajánlott a gyakori kézmosás, a kilincsek és íróasztalok fertőtlenítése, zsebkendőbe tüsszentés, kerülendő a kézfogás, a puszilkodás. Az étrendbe pedig be kell illeszteni a C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket és a savanyú káposztát.
Családom és jómagam is pl; csipkebogyóteát, citromfű és mentateát iszunk naponta, amit még a nyáron és a fagy beállta előtt gyűjtöttünk.
A betegség tünetei között említhető a levertség, a fejfájás, a hőemelkedés, az izomfájdalom. Ezek észlelésekor irány az orvos.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Január második felében kezdődik, és februárban tetőzik az influenzajárvány.
Új influenza-fertőzés okozta egy 38 éves férfi halálát, ő a H1N1 vírus ez évi első áldozata Magyarországon-jelentette be Csohán Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ( ÁNTSZ ) osztályvezető főorvosa Budapesten.
A férfi, aki az év első hetében vesztette életét, úgynevezett rizikócsoportba tartozott, kórosan elhízott volt. Nem kapott védőoltást, és viszonylag későn fordult orvoshoz, a kórházba kerülését követően néhány napon belül meghalt-mondta Csohán Ágnes a sajtótájékoztatón.
Paller Judit országos tiszti főorvos úgy fogalmazott: felgyorsultak az események, nagyon hamar a H1N1 vírus járványméretű jelenlétéről számolhatnak be Magyarországon.
Ugyanolyan hatékony, és általában ugyanolyan, többségében enyhe mellékhatásokat okozhat az idei, influenza elleni háromkomponensű oltóanyag, mint a korábbi években forgalmazott magyar vakcinák-osztotta meg hatvan páciens tesztelése alapján szerzett tapasztalatait Tamás Ferenc pilisvörösvári háziorvos.
Az évenkénti oltást az ÁNTSZ is javasolja.
Az idei szezonális oltóanyagot-a 2009-ben forgalomba hozott H1N1 vakcinához hasonlóan-most is Pilisvörösváron, illetve egy veszprémi háziorvosi rendelőben tesztelték a gyártó Omninvest megbízásából-mondta Tamás Ferenc.
A háziorvos nem osztja azokat a nézeteket, amelyek szerint fölösleges oltást kérniük az idén azoknak, akik a 2009-2010-es szezonban beadatták maguknak a sima vagy a H1N1 elleni vakcinát, esetleg mindkettőt. Szerinte vannak, akik valóban máig védettek, mások elkaphatják ugyan a betegséget, de a szervezetükben maradt még annyi ellenanyag, hogy könnyen túljutnak a fertőzésen, míg többen elvesztették védettségüket.
Aki biztosra akar menni, az feltétlenül oltassa be magát.
A rizikócsoportok ingyen kapják a vakcinát. E csoportba tartoznak a következő hónapokban terhességet tervező nők is.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Az influenza elleni vakcinákat mindig az adott szezonra állítják elő az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint.
Hazánkban a 2010-2011-es szezon oltóanyaga az influenzavírus kétféle A, valamint B típusa ellen nyújt védelmet. Az előbbibe tartozik a H1N1 is.
Az influenzaszerű megbetegedések: láz, köhögés, izomfájdalmak.
Érdemes minél előbb beadatni, hiszen két hét kell a védettség kialakulásához.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Mindenki számára ingyenes a készlet erejéig az új típusú influenza elleni védőoltás.
1,2 millió darab áll rendelkezésre a lakosság számára a H1 N1 vírus ellen védelmet nyújtó Fluval P vakcinából az idei szezonban.
Érdemes sietni az oltásért.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A H1N1-influenzajárvány első hulláma lassan lecseng, de immunrendszerünket továbbra is támogatni kell, ugyanis az orvosok szerint most a szezonális influenza kezdett el fertőzni.
A H1N1 vírussal egyre kevesebben keresik fel az orvosukat, de a szezonális influenza mind több embert fertőz Közép- Magyarországon, főképpen Baranya, Fejér, Nógrád és Tolna megyében, de hamarosan eléri az ország többi részét is.
Mindkét influenzajárvány magas lázzal jár.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Én sem oltattam magamat be, de a körülöttem élők többsége igen.
Amikor lehetőségem lett volna arra, hogy díjmentesen beoltassam magamat, abban az időben még óriási port kavart az " oltassam-ne oltassam" .
Igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüljem a bajt.
Ha a környékünkön lehetőségem adódna , mindenképpen kipróbálnám a "Ceragem Mestert"-( igaz egyetlen alkalommal volt rá lehetőségem Szigetszentmiklóson), de a hatás érdekében legalább 2 hétre szükség lenne,mert általában a kúra szerű kezelések is hosszabb idő után fejtik ki jótékony hatásukat.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Hallottam róla, hogy a nagyobb városokban, különösen a tömegközlekedési eszközökön többen is használnak"szájelőkét", hogy megvédjék magukat a lehetséges vírus ellen.

Válasz

b i üzente 14 éve

Ja... és szájelőkém is van már. 50 db-os csomagban volt kapható.

Válasz

b i üzente 14 éve

Köszönöm a megelőzésre vonatkozó tippeket.
Kézfertőtlenítőt is venni fogok.
Az oltással még vacilálok...

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium közös állásfoglalása a pandémiás A (H1N1 ) influenzával kapcsolatban.

Bár a H1N1 influenza világjárvánnyal kapcsolatos felkészülésre Magyarország lakosságának elég idő állt volna rendelkezésére, a folyamatosan változó helyzet, az egymásnak ellentmondó szakmai és nem szakmai információk nagyfokú bizonytalanságot keltettek laikusok és orvosok között egyaránt, mely elsősorban a védőoltással történő megelőzés terén eredményezett késedelmet.
Tekintettel arra, hogy az oltottak aránya jelentősen kisebb a vártnál és változatlanul hallani, illetve olvasni vakcinációt ellenző nyilatkozatokat, a két testület szükségesnek tartja eddig szóban elhangzott véleményét nyilatkozat formájában is kiadni.
Magyarországon több gócban halmozódnak a H1N1 vírus okozta influenzamegbetegedések, és több halálos kimenetelű megbetegedés is előfordult.
A járvány lelassításának egyetlen reális elérhető módja a lakosság széles rétegeinek védőoltása, melyre hazai gyártású vakcina áll rendelkezésre.
Az oltóanyaggal kapcsolatban közszájon forgó megalapozatlan információk kezdetben széles körű ellenérzést és tartózkodást eredményeztek, ezeket azonban napjainkra felváltotta a járvány miatti aggodalom.
A hazai H1N1 vakcina érvényben lévő alkalmazási előírata szerint az 1-3 éves gyermekek védőoltása is biztonságos és hatékony. Az oltóanyag várandós nőknél történő alkalmazásával kapcsolatban nincs ugyan tapasztalat, de semmi sem utal arra, hogy anyai vagy magzati károsodást okozna. Ha feltesszük a kérdést, mi jelent nagyobb kockázatot: az oltás vagy az oltatlan személyekben esetlegesen fellépő megbetegedés szövődményei, egyértelműen az utóbbit kell veszélyesebbnek ítélnünk. Az elmúlt egy hónap alatt beadott mintegy félmillió hazai védőoltás nyomán jelentősen csökkent a vakcina biztonságosságával kapcsolatos bizalmatlanság.
a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint eddig nem tapasztaltak oltással összefüggésbe hozható súlyos következményt.
A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium álláspontja szerint olyan betegség következtében, mely védőoltással megelőzhető, egyetlen halálesetnek vagy súlyos egészségkárosodásnak sem szabad előfordulnia. Járvány idején nincs lehetőség további mérlegelésre.
Az idő fogy. A magoldás pedig itt van a kezünkben- csak élni kell vele, és be kell adatni a védőoltást. Önmaga és a környezetében élők érdekében javasolják, működjön együtt az egészségügyi szervekkel a H1N1 influenza elleni oltási kampány sikere érdekében.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A megelőzés " tízparancsolata"

A téli járványos időszakban, de különösen az idei télen a H1N1 influenzajárvány időszakában igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen és nem is veszélytelen influenzás és náthás megbetegedéseket. A védőoltáson túl mit tehetünk, hogy elkerüljük a téli fertőzéseket?
1. Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal! Ha lehetőségünk van rá, használjunk kézfertőtlenítőt!
2.Ügyeljünk rá, hogy ne érintsük meg szemünket, orrunkat vagy szánkat piszkos kézzel!
3.Köhögéskor, tüsszentéskor mindig használjunk(lehetőleg papír) zsebkendőt! Ha nincs éppen kéznél, tenyerünk helyett a könyökhajlatunkba tüsszentsünk vagy köhögjünk!
4.Használat után a zsebkendőnket azonnal dobjuk zárt szemeteskosárba, vagy ha az nem elérhető, akkor az eldobásig lehetőség szerint tartsuk egy zárható tasakban!
5.Influenzajárvány idején kerüljük az egyébként szokásos üdvözlési formákat(kézfogás, puszi)
6.Lehetőség szerint kerüljük az influenzás betegekkel történő érintkezést!
7.Munkahelyünkön rendszeresen tisztítsuk a gyakran használt tárgyakat, sok ember által megérintett felületeket( asztal, billentyűzet)!
8.Otthon és munkahelyünkön szellőztessünk minél gyakrabban!
9.Lehetőleg kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket!
10.Készítsük fel immunrendszerünket a vírusszezonra!

Válasz