Buzás Julianna üzente 11 éve

Ha van egy kis szabadidőnk, ne a tv előtt kuksoljunk, hanem mozduljunk ki a szabadba. Mindegy, hogy egyedül vagy társasággal, sportolunk vagy sétálunk, garantáltan érezni fogjuk a friss levegő hatását. Aki nem szeret csak úgy céltalanul lézengeni, keressen valami szabadtéri programot. A lényeg, hogy ne gondolkodjunk a hétköznapok problémáin, hanem kapcsolódjunk ki.

Válasz

Buzás Julianna üzente 12 éve

Iktassuk be a napjainkba a rendszeres testmozgást! A sport fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét és csökkenti a szívizomzat oxigénigényét. Hatására csökken a vérnyomás, a vérzsír és a vércukorszint. Javul az állóképességünk, és ellenállóbb lesz szervezetünk a környezet káros hatásaival szemben. A boldogsághormon a mozgás hatására is termelődik a szervezetünkben. A sport oldja a stresszt, kikapcsol és szellemileg is éppen tart. Már heti háromszori séta is csökkenti azt a kockázati tényezőt, amelyet a mozgásszegény életmód jelent.

Válasz

Buzás Julianna üzente 12 éve

Így tavasz közeledtével különösen koncentráljunk a testmozgásra, ( bár minden évszakban fontos)!
Tanuljuk meg ízlelgetni az élet ízét anélkül, hogy szükségét éreznénk a szüntelen bizonyításnak. Mozogjunk többet, hogy jobb fizikai kondíciónk nyomán nőjön az önbizalmunk, és jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ne sajnáljuk az időt kellemes sétákra, a táncra, úszásra sem!
Alakítsunk ki játékos kapcsolatot testünk és a gyakorlatok között, koncentráljunk a sportolás, a testmozgás élvezetére, és ha vidámság, jókedv lesz úrrá rajtunk, még többet használunk vele magunknak.
Sokan vannak úgy, hogy fáj a hátam, lábam, vállam, stb. nem mozgatom, akkor később azért fog fájni, mert nem mozgatja. Letapadnak az ízületek, elernyednek az izmok.
Jómagam pl: 52 évesen kezdtem el jógázni, és azt mondhatom a merevségem egyre jobban feloldódik, és egyre több az energiám is.
Egészséget kívánok mindenkinek!!!

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Kell a sport, hogyne kéne, ésszerű határok között rendkívül egészséges, hiszen segítségével megelőzhetők a szív és érrendszeri betegségek, a diabétesz, sőt a depresszió is. Ne essünk azonban túlzásokba, mert az komoly és tartós egészségkárosodást is okozhat!
Túlzott terheléssel könnyen a várt hatás ellenkezőjét érhetjük el. Nem mindegy tehát, milyen sportot választunk, mivel annak egyedi mozgásmintái egyes izmokat, ízületeket jobban, másokat kevésbé terhelnek.
A csípő és térdízület szempontjából például, a túlzott terhelés hosszútávon az ízületi porc, izmok, inak túlterheléséhez vezethetnek.
Javasolt: ízületi terheléssel nem járó sportok ( úszás, kerékpározás ), az izomzat helyes tónusának, a normál ízületi pozíciónak a beállítása gyógytornával.
Nem javasolt: a tartós rázkódással járó sporttevékenység ( futás kemény talajon, , betonon ), a direkt terhelés (súlyemelés, súllyal guggolás ).
A térdízület összetett felépítése miatt, jelentős a sérülésveszély a kontakt sportoknál ( pl. karate ), illetve a gyors irányváltásokkal járó, túl intenzív sportoknál ( foci, kézilabda, tenisz, síelés ).
A csípőre a nem megfelelő módon végzet testépítés, a versenyszerű torna és a tenisz is veszélyes lehet.
A kövérség miatt nehezen mozgóknak sem kell lemondaniuk a sportolásról, de kevésbé intenzív mozgásformákat kell választaniuk.
Az ízületeket nem terhelő sportok (úszás, szobakerékpározás, tempós séta ). Futásnál 10 kg-nál nagyobb súlyfelesleg esetén kérjük ki orvosunk véleményét! Lehet, hogy csak bizonyos súlyleadás után, és megfelelő edzettségi szint elérését követően vállalkozhatunk a futásra.
Jó hír, hogy életünkben a szigorú diéta helyét egyre markánsabban veheti át az örömet adó, felszabadító, rendszeres testmozgás.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Varga Terézia-gyógytornász azt javasolja: óvatosan sportoljunk!

Már fiatalabb korban is gyakori panasz a derékfájdalom, melynek legfőbb oka a statikus ülőmunka, a mozgásszegény életmód, vagy ennek ellenkezője, a helytelen sporttevékenység, illetve fizikai munka esetén, az izomzat túlzott terhelése.
Javasolt: a testtartásban aktívan résztvevő izmok ( has, hát, farizom ) erősítése, a rövidült izmok nyújtása, hát és gyorsúszás, kerékpározás, túrázás, kocogás.
Nem javasolt: hajlongással járó sportok, ( talaj és szertorna, evezés, tenisz ) A futás és ugrálás ( foci, röplabda ) nem megfelelő izomállapot esetén sérüléshez, fájdalom kialakulásához vezethet.
Aki lapos, feszes hasat szeretne, felejtse el a felüléseket! A teljes felülés a csípőhajlító izom munkája, mely a lumbális csigolyákon ered, és minden egyes felüléskor oldalirányból rándítja a gerincet, hosszú távon súlyos gerincbántalmak kialakulásához vezethet. Helyette csak a lapockák alsó csücskéig történő emelkedést válasszuk. Szintén káros a derék számára hanyatt fekvésből mindkét lábunkat egyszerre, nyújtva emelgetni.
Az egyre divatosabb edzőtermi sportolás terjedése is sok veszélyt rejt magában. Természetesen járhatunk konditerembe, de mindig kérjük szakember segítségét, hogy a gyakorlatokat maximális ízület és gerincvédelem mellett végezhessük.
A sérülések elkerülése érdekében, mindig fokozatosan szoktassuk magunkat a terheléshez, a bemelegítés, az edzés előtti és utáni nyújtás elengedhetetlen!

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Sokszor hallottuk már, hogy a sport, a rendszeres testmozgás megváltoztatja az ember életét.
Egy pozitív mozgásélmény nemcsak az egészség megőrzésében segít, de a gondolkodásmódra, érzelemvilágunkra is hatással van.
Fontos, hogy az emberek életének részévé váljon a rendszeres testmozgás.
Gyakran halljuk, hogy a sportnak megelőző jellege is van. Nem törvényszerű, hogy egy bizonyos kor után betegek és fáradékonyak legyünk. Sokan azt gondolják, hogy ez normális, mert hát a szomszédnak is fáj a háta. Azonban ezen lehetne változtatni. A rendszeres testmozgás és a tudatos táplálkozás nélkülözhetetlen elemei az egészséges életmódnak. Az elhízás elsődleges oka a mozgásszegény életmód. Minden ember számára létezhet olyan mozgásforma, ami örömet okoz.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Mozogjunk rendszeresen legalább napi fél órát a friss levegőn, hiszen a mozgás során lebomlanak a zsírsejtek, emellett a légzéssel még rengeteg méreganyag is távozik a szervezetből. A sportnak a kalória égetésen kívül stresszűző hatása is van, mi több, kedélyállapotunkra is kedvezően hat.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Olyan gyakorlatokat írok le, melyekkel erősíthetjük a kötőszövetet, oldhatjuk az ízületek merevségét, szellemi frissességre tehetünk szert, és a lelkünk is megnyugszik.
1. lábemelés
a) A talajra fekszünk, két kezünket összekulcsoljuk a bal térd alatt, amelyet aztán a mellkasunkhoz húzunk. A fejünket pedig közelítjük a térdünkhöz. A jobb lábunk nyújtott, amelyet néhány centire emelünk el a talajtól.
b) A bal bokát átkulcsoljuk, a lábat úgy emeljük fel, hogy a térdünk és a homlokunk közelítsen egymáshoz.
Fontos, hogy mindkét lábunk nyújtva maradjon!
Végezzük el a gyakorlatot a másik lábbal is!
Tartsuk ki mindegyik pózt 10 másodpercig!
Hatása: Hajlékonnyá válik a térd és a gerinc. Megszűnik a hátfájás, feszessé válik a láb és a hasizom.
És még: Oldja az ízületek merevségét, és csökkenti a duzzanatot, az ödémákat, formálja az egész alakot.

2. Nyakfordítás
a) Lótuszülésben ülünk, akinek ez nem sikerül, az üljön törökülésben. Tenyerünk az ég felé néz, és a kézfej a térden támaszkodik. A hüvelyk és a mutatóujj hegyét egymáshoz érintjük, és kis kört formálunk. Jobbra fejkörzést végzünk, a fejet lassan, a nyakat finoman mozgatjuk.
b) A fejet oldalra döntjük úgy, hogy a fülünk minél jobban közelítsen a vállhoz.
c) Hátraejtjük a fejünket, és a póz kitartása után előre, a mellkasra.
Végezzük el a gyakorlatot mindkét irányban!
Tartsuk ki mindegyik pózt 10 másodpercig!
Hatása: Lazítja, és közben erősíti a nyak, a hát, a váll izmait.

Törzsfordítás
a) Hanyatt fekszünk, karunkat vállmagasságban kinyújtjuk, tenyerünk lefelé néz. A bal sarkunkat a jobb lábujjra tesszük.
b) Mindkét lábunkat jobbra fordítjuk, a fejünket pedig balra. A rendszeres gyakorlás után a térdünket felhúzzuk, a bokánk legyen zárt, és balra fordulunk. A fejünket pedig jobbra fordítjuk.
Végezzük el a gyakorlatot mindkét irányban!
Tartsuk ki mindegyik pózt 10 másodpercig!
Hatása:Csökken a derék és a csípőfájás, egyenesedik a gerinc, javul a szervezet regenerálódó képessége.
És még: A nyak merevsége megszűnik, javítja a láb vérellátását, vagyis kevésbé leszünk hajlamosak a visszér kialakulására.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Téli sportoláskor fontos szempont a komfortos öltözék, amely melegen, szárazon tart és jól szellőzik is. Nem műszálas alsó ruházat, legalább két réteg felsőruházat, és arra egy bélelt, mégis jól szellőző dzseki ajánlott.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

10-12 hét erőnléti edzést követően az antitestek száma látványosan megnő, ami csökkenti a megbetegedések kockázatát. A szervezet csak rendkívül erős megterhelést követően gyengül le, úgy kb. 8 órára. ( Az edzettebbeknél a védekező rendszer mindenképpen gyorsabban regenerálódik).
A szív erőteljes pumpálása következtében a vér az izmok kapillárisaiba nyomódik, így ezek helyenként akár 30%-kal kitágulnak. Ezáltal az izmoknak plusz oxigénmennyiség áll rendelkezésükre, hogy cukorból és zsírsavakból az izomsejtekben energiát állítsanak elő. Míg a nem sportoló emberek izomrostjaiknak mindössze kétharmadát használják, addig a rendszeresen testedzést végzőknél ez az arány 90%.
Egy sportoló kevesebbszer lélegzik, de mélyebben, mint aki nem végez rendszeres testmozgást.
Egy lélegzetvétellel extrém esetben akár 2,5 liter levegő is a tüdőbe áramolhat, szemben a normálisnak tekinthető fél literrel. A vérben megemelkedő adrenalinszint következtében a légutak kitágulnak, így a tüdő 2-3 hónapnyi rendszeres erőnléti edzés után 25%-kal több oxigént képes felvenni.
A megemelkedett energiaszükséglet következtében a szervezet a zsírraktárakhoz nyúl, így a hájréteg lassacskán eltűnik. A vérzsír szintje pedig a jó koleszterin( HDL ) mennyiségét növeli. Ezáltal az erek elasztikusabbak maradnak, ez pedig csökkenti a szív erőkifejtését és segít megelőzni az infarktust.
A szívizom befogadóképessége növekszik és gazdaságosabban dolgozik. Egy példa: egy edzetlen 30 éves futó ember szíve percenként 150-et ver, és 40 liter vért pumpál az erekbe. Egy hasonló korú, edzett futó szíve mindezt 120 dobbanással éri el.
A különböző agyi területek vérellátottsága javul, úgy kb. a harmadával. A hippokampuszban keletkező új idegsejtek száma nő, s fokozódó aktivitásuk következtében a memória teljesítménye jobb lesz. Az idegsejtek több endorfint bocsájtanak ki, ami jótékonyan hat a kedélyállapotunkra.
Az edzés folyamán és azt követően a vérben lévő férfi nemi hormonok ( tesztoszteron ) koncentrációja megnő ( csekélyebb mennyiségben a nőknél is jelen van a vérben ). Mindez az izomtömeg növekedésére hat.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A csontsűrűséget minden mozgásforma fokozza, s így megvéd a csontritkulástól. A vázizmok és a szalagok rugalmasabbak és vastagabbak lesznek, így stabilizálják a csontokat, s ezáltal kevésbé kell tartanunk a sérülésektől.
Magasabb cukorigény miatt a máj megnöveli glikogénraktárait (ebben a formában tárolódnak a szénhidrátok a testünkben ). Hosszabb terhelés esetén így a máj gyorsan sok cukrot tud a vérbe engedni: ez a sejtekben elég, és így energiát kap a szervezet.
A pajzsmirigy mozgás közben olyan hormonokat termel, mint a tiroxin, trijodtironin. Ezekkel fokozza az anyagcserét, így az energiaigény a nyugalmi fázisban is magas marad.
A mellékvese az adrenalint termeli. Ez a hormon megemeli a pulzust és a vérnyomást, ami aktiválja az izmokat. Az eközben képződő kortizol pedig fokozza a szénhidrátok raktározását a májban.
A hasnyálmirigy optimális mennyiségű inzulint termel. Sőt növeli az inzulinreceptorok számát és érzékenyebbé teszi őket. Mozgás hatására többlet cukor kerül a sejtekbe, ezáltal csökken a vér- cukorszintje: ez az ideális megelőzési módja a 2-es típusú diabétesznek.
A vérképződés megélénkül. Egy 70 kg testtömegű személy vérmennyisége hat literről rövid idő alatt csaknem nyolc literre emelkedhet A nagyobb mennyiségű vörösvértestek több oxigént képesek szállítani az izmokba és a különböző szervekbe. A vér folyadéktulajdonságai javulnak: a vérsejtek rugalmasabbak lesznek és optimálisan illeszkednek a kapillárisok formájához, ez pedig a vér és a szövetek közötti anyagcserét serkenti.

Válasz