Határtalan egészség: A koleszterin...

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Koleszterin

Zsíranyagcsere zavarokon a vérben található lipid összetevők normálistól eltérő, magas szintjét értjük. Sokak csak a koleszterint tartják fontosnak, azonban a triglicerid szint is nagy jelentőséggel bír. Ez az anyagcserezavar azért probléma, mert növeli az érelmeszesedés a szív-érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség szövődményeinek kockázatát.

A zsíranyagcsere zavarainak megértéséhez, előbb fontos tisztáznunk néhány fogalmat:

A trigliceridek és a koleszterin a sejtmembrán fontos alkotórészei. A trigliceridek három zsírsavmolekulát tartalmaznak, egy glicerin molekulához kötve. A glicerint úgy kell elképzelnünk, mint egy háromfogú fésűt, melynek fogaihoz zsírsavak kapcsolódnak. A koleszterin ezen felül a szteroid hormonok szerkezeti vázát adja, és az epesavaknak is fontos alkotórésze. Ez azért fontos, mert a fenti zsírok nem rosszak, sőt fontosak ha egyensúlyuk és szintjük megfelelő.

A trigliceridek és a koleszterin a bélrendszerből felszívódva a májba jutnak, ahonnan fehérjékhez kötve szállítódnak tovább. A fehérjéhez kötött zsírokat lipoproteineknek (lipos=zsír, protein=fehérje) nevezzük. A trigliceridek könnyebbek, míg a koleszterin nehezebb. Éppen ezért a lipoproteinek attól függően, hogy milyen arányban tartalmaznak trigliceridet és koleszterint, más-más sűrűségűek.

A VLDL (very low density lipoprotein=igen alacsony sűrűségű lipoprotein) 4/5-öd részben trigliceridekből áll. Valójában ennek a szintjét nem is mérik, a gyakorlatban ez a triglicerid szint.

Az LDL (low density lipoprotein=alacsony sűrűségű lipoprotein) már sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz koleszterint. Valójában az LDL szállítja a koleszterin nagy részét a sejtekhez és az érfalba is.

A HDL (high density lipoprotein=nagy sűrűségű lipoprotein) főleg fehérjét és koleszterint tartalmaznak. Durva megközelítéssel azt lehet mondani, hogy a HDL szállítja el a koleszterint a sejtektől és az érfalból a májba. Tény azonban, hogy a HDL magas szintje védő hatást gyakorol az érelmeszesedés ellen.

Valójában a laborban az össz koleszterint, a triglicerid szintet és a HDL-szintet határozzák meg. Az LDL koleszterint ezekből számolják.

A liporoteineknek a fehérje jellegű összetevőik alapján további csoportjait is elkülönítjük(pl. lipoprotein A, B, E) de ezeket most részletesen nem tárgyaljuk.

Számunkra a legfontosabb a lipoprotein A, mely előszeretettel rakódik le az érfalakba. Életmóddal ennek a szintje is csökkenthető. Az érdekesség az, hogy –bár lázasan kutatják- nincs is olyan gyógyszer, mely a lipoprotein A csökkentését tudná elérni.

Okok:

A vérzsírok szintjének emelkedése lehet öröklött. Az örökletes formáknak is több fajtája van. Ezekben vagy a triglicerid, vagy a koleszterin, vagy mindkettő szintje lehet emelkedett.

Annyit érdemes megemlíteni, hogy a koleszterin anyagcserezavar esetén az érrendszeri szövődmények fenyegetnek, míg triglicerid anyagcserezavar esetén hasnyálmirigy gyulladások fokozottabb esélye áll fenn, de nem kizárólagosan. Ezekben az esetekben orvosi kezelés (gyógyszeres, vagy akár májátültetés is) szükséges. Fontos ilyenkor a családtagok szűrése is.

A nem öröklött tényezők, inkább életmódiak, illetve egy bonyolult egyensúly felborulásának a következményei. Számos adat szól a mellett, hogy ha a máj működését támogatjuk, a szérum lipid szintek is sokkal jobb profilt mutatnak. Ez nem meglepő, hiszen a lipoproteinek a májban képzőnek és ott bomlanak le. A szabályozás azonban még nem ismert kellő mértékben.

A táplálékból bekerülő koleszterin és telített zsírok csak 20%-ban járulnak hozzá az emelkedett értékekhez. Bár tényként tartják számon, hogy a telített zsírok bevitele fokozza a koleszterin szint emelkedését, ezt több tanulmány cáfolta, ezért inkább úgy fogalmazhatnánk, hogy az arra hajlamos egyénben, tehát más tényezőknek is fenn kell állni. Hányan ismerünk akár családunkból olyan személyeket, akik naponta szalonnát esznek és normál koleszterin szintjük van, míg az „olajat” pártolóknak emelkedett?

Az olaj szó azért került idézőjelbe, mert az azzal való sütés, főzés nem elég. Ilyenkor ugyanis úgynevezett transzzsírok jönnek létre, melyek a sejtmembránokba épülve károsabbak, mint a koleszterin. Illetve a kereskedelemben kapható legtöbb olaj, ami nem hidegen sajtolt, eleve transzzsírokat tartalmaz. Ezen felül nem is befolyásolják a koleszterin szintjét.

Tény azonban, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak, illetve az abból felépülő trigliceridek, jótékony hatással vannak a koleszterin anyagcserére, melyet számos vizsgálat igazolt. Ezért fontos a heti két-háromszori halfogyasztás, de minél kevesebb hőhatásnak kitéve. Ezen felül a sok nyers saláta, melyet jól megöntözünk hidegen sajtolt olajokkal (olíva, tökmag, lenmag, búzacsíra, napraforgó stb.).

koleszterin körforgása

Érdemes tudni, hogy a koleszterin folyamatos körforgást végez. Az epén keresztül kiválasztódik a bélbe, majd onnan visszaszívódik. Így a máj által termelt koleszterin is megköthető a belekben. Épp ezért fontos a rostdús táplálkozás, mely ezt a folyamatot támogatja. Tehát nem a bevitt, hanem a szervezet által termelt koleszterin megkötése a fontosabb tényező.

Fontos rizikótényező még a C-vitamin krónikus hiánya, mivel a C-vitamin stimulálja azt a májenzimet, amely a koleszterint epesavakká alakítja, továbbá gátolja a koleszterin szintézist, és megfékezi az LDL koleszterin oxidációját.

Életmódi tényezők

A fentiek ismeretében fontos a rostdús táplálkozás, a telítetlen zsírsavak fokozott bevitele, a rendszeres tengeri hal fogyasztás, illetve a telített zsírok túlzott bevitelének kerülése. Telített zsírokra azonban szükségünk van, tekintettel arra, hogy jó energiaforrások.

E mellett javasolt a rendszeres testmozgás, mely általános keringésjavító hatása mellett, növeli az energiatermelés hatékonyságát.

A dohányzás mellőzése is fontos, hiszen az károsítja mind az LDL koleszterint, mind az érfalakat, melyek elősegítik a koleszterin lerakódását.

Étrend-kiegészítők

A fentiekből következik, hogy a C-vitamin bevitelre nagyon oda kell figyelni, különösen az emelkedett vérzsírértékek esetén. Nem csak az LDL termelését, illetve oxidációját gátolja, hanem a HDL szint emelésében is szerepet játszik.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Buzás Julianna üzente 13 éve

A tojást, melynek tápértéke az anyatej után a legtökéletesebb, magas koleszterintartalma miatt hosszú időre fekete listára tették, noha az új kutatások szerint nem emeli a koleszterinszintet annyira, mint korábban gondolták: inkább stabilizálja azt. Szerkezeti felépítése védelmet nyújt a legkülönfélébb külső hatások és ártalmak ellen. Fehérjetartalma 5,5g tojásonként, és kolin tartalma is magas. A kolin segíti az agy és az idegrendszer működését. Kiváló A-, B2-, K-, D-vitamin forrás. Fehérjéje tartalmazza az összes elengedhetetlenül szükséges esszenciális aminosavat. A sárgája a zsíroldékony vitaminok hordozója, melyek felszívódásáról a benne levő telítetlen zsírok gondoskodnak.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek fele a rossz felnőttétrend miatt a maximálisan ajánlott felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ilyen kicsi korban megalapozzuk.
A Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérése szerint a szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben.
A kisgyermek nem ehetné mindig ugyanazt, mint a felnőttek, okosan összeállított gyerekétrendre volna szüksége.
A zsírosabb húsok, a sovány helyett a zsírban gazdagabb felvágottak, húskészítmények, valamint a magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek a koleszterinbevitel fő forrásai a gyermekeknél is. A felmérés szerint a kicsik átlagosan 80%-kal több húst és háromszor annyi húskészítményt ( pl. virsli ) kapnak, mint amennyi ajánlott volna.
Vitamin forrásként a szülők elegendő mennyiségű gyümölccsel kínálják a kicsiket, ugyanakkor a csemeték körében a zöldségfélék ( különösen nyers formában ) nem igazán népszerűek, átlagosan kb. 15%-kal fogyasztanak kevesebbet az ajánlottnál.
A szakemberek azt javasolják, hogy kampányszerű vitaminadagolások, étrendkiegészítők helyett törekedjünk C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel folyamatosan fedezni a kicsik szükségleteit.
A szülőknek gyakorta trükkökhöz kell folyamodniuk azért, hogy a kicsi megegye a zöldségeket, és így hozzájusson a szükséges vitaminokhoz.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Gyakran hallunk róla, a koleszterin a szervezet számára a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok és a D-vitamin előállításához szükséges anyag. Testünk általában nem igényli a táplálékkal bevitt koleszterint, mivel a máj képes előállítani a szükséges mennyiséget. A koleszterin szállítása vérünkben speciális anyagok, az úgynevezett lipoproteinek ( a sokszor emlegetett LDL és HDL ) segítségével történik.
A vér túl magas koleszterinszintje a koszorúér betegségek és a szélütés leggyakoribb kiváltó oka, rizikófaktora.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A szív és érrendszeri betegségek korunk egyik leggyakoribb betegségcsoportja, amelyek a globális halálokok listáját is vezetik az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) jelentése szerint. Ennek a betegségcsoportnak az egyik legfontosabb rizikótényezője a vér magas koleszterinszintje, ugyanis ebben az esetben a koleszterin lerakódik az erek falára, érelmeszesedés alakul ki, csökken az erek rugalmassága. Úgynevezett plakkok képződnek az erek falán, amelyek egyre nagyobbak lesznek, érszűkületet okozva. Ez a véráramlás csökkenéséhez vezet, illetve leválva a vérrögök teljes érelzáródást eredményezhetnek. Amennyiben ez a szívben történik, akkor szívrohamról, ha az agyban, akkor szélütésről ( stroke ) beszélünk. Mindkét esemény halálos kimenetelű lehet. Ezért nagyon fontos szem előtt tartani, hogy megfelelő életmóddal, étrenddel és szükség esetén a megfelelő kezeléssel lehetőség van ezeknek a sokszor halálos kimenetelű betegségeknek a megelőzésére.
A koleszterin csökkentésére két lehetőség van: az egyik a táplálék koleszterintartalmának csökkentése ( diéta ), a másik az olyanfajta kezelések, amely a belső szintézist ( koleszterin belső termelését ) vagy a koleszterin felszívódását gátolja.
Étrend-diéta
1. A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése. A legtöbb telített zsírsav állati eredetű táplálékban, főleg vörös húsokban ( marha, bárány, sertés ) és a nem lefölözött tejtermékekben fordul elő. Célszerű ezért a fehér húsok ( csirke,pulyka, hal ) arányának növelése az étrendben.
2. A koleszterin bevitel csökkentése. Koleszterin csak állati eredetű táplálékban fordul elő, főleg tojásban, tejtermékben.
3. A telítetlen zsírsavak fogyasztásának növelése. A többszörösen telítetlen zsírsavak főleg növényi olajokban fordulnak elő ( napraforgó, repce ), illetve az ezekből készült margarinokban találhatók. Az egyszeresen telített zsírsavak főleg, olíva, repce, sáfrányszójaolajban találhatók. Fogyasztásuk kedvező hatással van az LDL-koleszterinszintre, nem csökkentik a HDL-koleszterint. A hagyományos mediterrán diéta, ahol az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak együttesen vannak jelen, a fentiek alapján ajánlható az úgynevezett nyugati diétával szemben.
5. Növényi rostok fogyasztásának növelése.
5. A szénhidrátfogyasztás összetételének megváltoztatása. A fruktóz, a glukóz és a szacharóz fogyasztása lényegesen növeli a szervezet trigliceridszintézisét, tehát a magas koleszterinszintjét bizonyos szénhidrátok túlzott fogyasztása is eredményezheti.
6. Az alkoholfogyasztás csökkentése. Elsősorban a túlzott alkoholfogyasztásra értendő, hiszen napi egy pohár bor, sör fogyasztása kedvező hatású a koleszterinszintre.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Hédi!

Köszönöm ezt a sok információt a koleszterinről.
Örülök, mert éppen ma beszéltünk róla az egyik kolléganőmmel, mert kissé rossz volt a vizsgálati eredménye.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu