Határtalan egészség: Fogyókúra?

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ki gondol áprilisban a bikiniszezonra? Nos, az igazán előrelátók már most! Éppen itt az ideje formába lendülni, hogy nyárra leolvadjon rólunk az az egy-két plussz kiló, ami a téli hónapokban esetleg felkúszott ránk.

Nem tanácsos sietni: fogyókúrázni csak lassan, megfontoltan érdemes...!

Mielőtt kitűznénk a fogyókúrás célt, gondolkozzunk el egy pillanatra. Sokan hajlamosak irreális ábrándokat kergetni anélkül, hogy figyelembe vennének néhány meghatározó tényezőt. Például a genetika törvénye alól nem bújhatunk ki: ha egy bizonyos testalkatot örököltünk, akkor egy adott mértéken túl lehetetlen átrajzolni az alakunkat.

Ne akarjunk a modellekhez hasonlítani mindenáron. Inkább törekedjünk az önmagunkhoz képest legideálisabb alak és súly elérésére! Hogy az mennyi, annak meghatározásában segítenek az olyan mutatók, mint a BMI vagy a Broca-index.

Meg a tükörképünk...

Az a jó fogyókúra, amely során hetente fél- egy kilót adunk le.

Természetesen nemcsak az számít, hogy mennyit eszünk, hanem az is, hogy mit. Ha csupán néhány apró szabályt vezetünk be, akkor is hamarosan feltünik a változás. Bő zsírban sütés helyett pl; készíthetjük az ételt cserépedényben, fólia alatt vagy sötőzacskóban. A zöldséget főzés helyett párolhatjuk, a főzeléket lisztes rántás helyett sűríthetjük turmixolással vagy egy kis főtt burgonya belekeverésével. A húsokat bundás változat helyett készíthetjük natút-szeletként. A salátákat olaj helyett meglocsolhatjuk zsírszegény joghurttal.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Buzás Julianna üzente 11 éve

Ahhoz, hogy fogyjunk, napi 500 kcal-val kevesebb energiát kell a szervezetünkbe juttatnunk, mint amennyi a testméretek, kor nem, fizikai aktivitás szerint szükséges lenne. A nők esetében napi 1200 kcal, férfiak esetében 1500 kcal energiabevitel garantál testsúlycsökkenést. A fogyás egészséges üteme heti 0,5-1 kg.
Hogyan?
A napi meghatározott energiamennyiséget osszuk el legalább 4-5 étkezésre, ez nagyjából 2,5-3 óránkénti étkezési periódusokat jelent.
Napközben nagyobb legyen az energiabevitel, mint az esti órákban. A reggeli kihagyhatatlan étkezés.
A húsok, húskészítmények, halak esetében mindig zsírszegényt válasszunk. Részesítsük előnyben a szárnyas és vadhúsokat, folyami vagy tengeri halakat. Természetesen marha vagy sertéshús is kerülhet az asztalra, de a látható zsiradékot igyekezzünk eltávolítani róla. A gabonamagvak és az őrleményeik esetében mindig válasszuk a teljes kiőrlésűeket, akár lisztről, akár kenyérről van szó.
Lehetőség szerint szénhidrátok minden étkezésünkben szerepeljenek meghatározott mennyiségben, hiszen a szénhidrátok szervezetünk fő energiaforrásai.
Rizs esetében, ha tehetjük, készítsünk barna vagy basmati rizst, esetleg vadrizst. Már egy csésze barna rizs fedezi a napi rostszükségletünk 14%-át..
hetente egy alkalommal bűnözhetünk a diétánk alatt. Természetesen itt is lehetőségünk van egészségesen étkezni. Válasszunk étcsokoládét, gyümölcsös, joghurtos finomságokat, és csak ritkán kerüljön tejszínhabos csokoládétorta az asztalunkra.

Válasz

Buzás Julianna üzente 12 éve

A legújabb kutatások szerint a jó fogyókúra titka a rendszeres és gyakori folyadékpótlás, amivel nemcsak az éhség enyhíthető, hanem a napi kalóriabevitel is csökkenthető.
Egy hét alatt minden különösebb erőfeszítés nélkül akár 700kcal-tól is megszabadulhat az, aki naponta megiszik 2 liter vizet, állapították meg a berlini orvosi egyetem kutatói. A megfelelő folyadékfogyasztás optimalizálja az anyagcserét, és segíti az értékes tápanyagok felszívódását.
Ásványvízbe öntött citromlé, amellett, hogy remekül oltja a szomjat, az anyagcserét is felpörgeti.
Ha a főétkezés előtt megiszik két nagy pohár vizet, kevesebb ételt tud megenni, mivel a gyomra megtelik folyadékkal, és így hamarabb jelentkezik a teltségérzet. Ha mindhárom főétkezésnél alkalmazza a módszert, napi 228,5 kcal-t spórolhat meg, ami egy hét alatt 1600 kcal-t jelent.
A főétkezések között nagyon nehéz megállni a nassolást. Amikor megkíván valami édességet, igyon meg egy pohár gyümölcslevet vagy hideg teát, a folyadék ugyanis egyrészt eltelíti, másrészt a vércukorszintjét is megemeli. Ezzel a módszerrel napi 257, az-az hetente 1800 kcal-t spórolhat meg.
Még jobb eredményt érhet el akkor, ha a gyümölcslevest 1:1 arányban vízzel hígítja!
Két étkezés között magas nedvességtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is pótolhatja az elvesztett folyadékot, ráadásul ezzel a bevitt kalóriák számát is csak minimálisan növeli. A gyümölcsök közül az eper, a görögdinnye és az alma, a zöldségek közül pedig leginkább az uborka, a tök, a saláta, a sárgarépa, a paradicsom és a spenót fogyasztása ajánlott. A zöldség vagy gyümölcsvacsorával naponta akár 200 kcal-t is nyerhet, ami egy hét alatt összesen 1400 kcal-t jelent.
Az izzadás, a légzés és a vizeletürítés során legalább 1,5 liter folyadékot vesztünk naponta. Ha ezt a mennyiséget nem pótoljuk, az komoly egészségügyi problémákhoz vezethet!

Válasz

Buzás Julianna üzente 12 éve

Fogyni stressz nélkül lehet igazán. Sokkal könnyebb felszedni pár kilót, mint megszabadulni attól.
A tudósok érdekes megállapítása: az evolúció szempontjából a túlsúlyos egyedek mindig előnyben voltak, hiszen nekik nélkülözések idején sokszorosan jobbak a túlélési képességeik. Amióta azonban az élelmiszerek mindenki számára elérhetővé váltak( legalábbis a fejlett világban ), az előny inkább hátránnyá változott. A világon 250 millió túlsúlyos ember él, és számuk folyamatosan növekszik...Miért? Mert agyunk " harcol " a fogyókúrák ellen. A test az ösztönök mentén" ragaszkodik " a jóllakottsághoz; ha elegendő kalóriát kap, akkor elégedett a test is, a lélek ( az agy ) is. Ezért olyan nehéz lefogyni.
A túlsúlyos emberek panaszkodnak, hogy a fogyókúrás étkezések befejezésekor sosem éreznek teltségérzetet. Mi a teendő? Meg kell " győzni " az agyat,hogy a test elegendő táplálékot kapott.
Semmilyen csodaszer nem helyettesítheti a változatos étrendet. Fontos, hogy a fogyókúrát az életmód " forradalmi " megváltoztatása is kísérje.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Igaz a mondás, hogy csak attól hízunk, amit megeszünk?
-Természetesen igaz, de a válasz nem ennyire egyszerű. Az élelmiszer összetétele, a napi táplálék időbeni elosztása befolyásolhatja a raktározás, elégetés arányát. Számos kisebb - nagyobb trükk segíthet, hogy ezeket a mechanizmusokat a magunk oldalára állítva súlycsökkentő próbálkozásunk hatékony legyen.
-Hallani csoda diétákról, amelyek a reklámok " segítségével " sok ember zsebéből óriási összegeket vesznek ki, viszont hatásukról az átlag embernek nem egyértelmű a véleménye...
-Néha a szakembereknek sem. Egymással szélsőségesen ellentétes álláspontot képviselnek, és ezek az álláspontok orvosi szakfolyóiratokban is ütköznek. Sokszor csak éveken át végzett vizsgálatok, megfigyelések képesek " rendet vágni " ebben a dzsungelben. Ezért nem is várhatjuk el, hogy egy laikus " fogyókúrázó " mindennel tisztában legyen. Elég, ha zsírszegény diéta " csatájára " gondolunk.
-Több szélsőséges diéta is közismert, és követik előszeretettel, ezek ugyanakkor hiánytáplálkozáshoz vezetnek.
-Bármelyik diéta során fontos a megfelelő fehérje bevitel, hogy ne saját izmot égessen üzemanyagként a szervezetünk. Biztosítani kell a megfelelő vitamin, ásványi anyag, és rost bevitelt. A túlzott zsírszegénység épp annyira káros, mint a túl sok zsíros étel. A súlycsökkentő étrend alapja a sok magas víztartalmú és értékes zöldség és gyümölcs. Együnk rendszeresen halat, és részesítsük előnyben a zsírszegény húsokat, a hozzáadott zsiradékot nem, vagy minimális mennyiségben igénylő ételkészítési eljárásokat. Minimalizáljuk a cukrot, és a fehér liszt használatát. Kis mennyiségben előnyös az olajos magvak fogyasztása is. Legyen rendszer az étkezésünkben, ne hagyjunk ki étkezést, együnk naponta legalább három alkalommal. A jelentős túlsúlytól való megszabaduláshoz vonjuk be a szakember segítségét. S ne feledjük: mennyiség helyett minőség, testmozgás, rendszeresség.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

A médiumokból zúdul ránk a fogyókúra őrület. Tény, hogy a magyar lakosság elhízott, ezt látjuk magunk is jártunkban-keltünkben. Bár azzal a legtöbb ember tisztában van, hogy fogynia kellene, kialakult egy olyan nézet, hogy a diéta idő és pénz kérdése, ezért hajlamosak vagyunk elnapolni...
A diéta természetesen idő és pénz kérdése is! Idő, mert időt kell szánni rá, hogy kiválasszuk azt a módszert, ami kellően alátámasztott, hiteles és hatékony. Idő kell arra is, hogy új dolgokat szerezzünk be, és új recepteket próbáljunk ki, valamint ahhoz is idő kell, hogy megszabaduljunk rossz táplálkozási szokásainktól, és a helyükre újakat építsünk be. Minél nagyobb a súlyfelesleg, annál nagyobb a módszerválasztás felelőssége is, ahol sokszor célszerű szakember tanácsát is kikérni. Egy rossz módszer több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz egy átmeneti súlycsökkenés.
Pénz, mert a minőség a táplálkozásban nem olcsó, a minőségi táplálkozás drágább, mint a silány, de ha a mennyiséggel takarékoskodunk, akkor talán elfogadható a költségnövekedés. A táplálék kiegészítők piaca rendkívül gazdag, és a fogyókúrás készítmények folyamatosan a slágerlisták éllovasai. Itt könnyen lehet feleslegesen is sok pénzt költeni.
Az alkatunkat meghatározzák: az örökölt gének, az evési szokásaink, valamint a mozgáshiányos életmódunk.
Évmilliókon át a túlélés záloga volt, hogy zsír formájában raktározzuk el, ha van mit. Ezt örököltük. Ugyanakkor állatkísérletes modellben a krónikus stressz a kísérleti állatoknál mozgásszegénységhez és a szénhidrát tartalmú táplálék előnyben részesítéséhez vezet. Adódik a párhuzam az emberi környezet, a minket érő stressz vonatkozásában. Valamint itt vannak a civilizáció áldásai, az éjjel-nappal nyitva tartó élelmiszer áruházak, az értéktelen, de kalóriadús élelmiszerek, a fizikai munkát kiváltó eszközök, gépek, amik mind ennek a káros folyamatnak kedveznek. Vagyis mennyiségileg túl, minőségileg alultápláltak vagyunk.
/ Dr Sudár Zsolt-Belgyógyász főorvos /

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Az elhízás népbetegség, és Magyarországon a felmérések szerint kiemelkedően sok a túlsúlyos ember. Ha valaki az egészsége érdekében fogyókúrába kezd, jó ha tudja, nem csak az a fontos, hogy mennyit eszik, hanem az is, hogy mit.
1. Alma: Napi egy alma nemcsak az orvost tartja távol, hanem az éhséget is. C-vitamint és pektint tartalmaz, amely a vércukor szintjét stabilan tartja.
2. Zöld saláta: Friss levelek sok vizet, rostot és ásványi anyagot tartalmaznak. Laktat és alig tartalmaz kalóriát.
3. Grépfrút: Megkönnyíti a fogyókúrát. A benne lévő keserű anyag csökkenti az inzulin és a koleszterinszintjét, emiatt hamarabb telítődünk.
4.Zabpehely: Nagy fehérje és rosttartalmának köszönhetően hosszú ideig telít. Az inzulin fölfedezése előtt már használták a vércukorszínt csökkentésére.
5. Burgonya: A legalacsonyabb glikémiás indexe a héjában főtt, hideg burgonyának van. A hűlés során ugyanis nehezebben emészthetővé válik.
6. Csirkehús: Könnyen emészthető, magas a fehérje és B-vitamin tartalma. Gazdag cinkben, amely a sejteket védi. Változatosan elkészíthető.
7. Lencse: Sok egészséges tápanyagot és alig valami zsírt tartalmaz. Jótékonyan hat a vércukorszintre, és kiválóan telít.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Az elhízás sok betegséget vonz: cukorbetegség, daganatos, ízületi betegségek, s a gond az, hogy mindenféle hiánybetegségre megoldás lehet az evés. Az elhízásnak lehetnek genetikai ( pajzsmirigy alul működése , mellékvesekéreg túlműködése), valamint környezeti okai ( nem megfelelő táplálék, testmozgás hiánya, pszichés okok ) Az ideális testsúlyt többféleképpen mérhetjük, de a legmértéktartóbb a tükör.
A diéták korát éljük, s ahhoz, hogy népszerű legyen, sok minden közreműködik. Ezek azonban félre is vezethetik a fogyni kívánót. A főleg a celebek által népszerűsített " divat-diéták " szinte kivétel nélkül egészségtelen jojo diéták, amelyek végleges őrültségre ösztönzik azokat, akik egy példaképhez akarnak hasonlítani. Sokan azért nem szoknak le a dohányzásról, mert akkor hirtelen híznak pár kilót. Mások gyógyszernek nem minősülő táplálék kiegészítőktől, teáktól, tablettáktól várják a csodás fogyást. Ezek a módszerek azonban többet ártanak, mint használnak. Van akinél működik, de megfigyelhető, hogy ott magát az étkezést " váltják ki " e szerekkel. Aki diétázni szeretne, el kell gondolkodnia, hogy ezekkel a szerekkel akar-e ettől kezdve élni? Ugyanis bármely hangzatos diéta-ha időszakosan használ is-abbahagyása után azonnal visszaszedjük a leadott kilókat. Ha valaki fogyni kíván, de nem akar éhezni, és egészséges szeretne maradni, érdemes betartani a legfontosabb szabályokat. A diétázásnak fejben kell eldőlnie, rendszeresen kell étkezni, mennyiség helyett minőségi ételeket fogyasztani, mértékletesség mindenben, folyadék fogyasztás, állva ne együnk, kis tányérokra kis adagokat tálaljunk, büntetlenül fogyasztható élelmiszerekkel rakjuk tele a hűtőszekrényt, mozogjunk, ne hagyjunk ki egy étkezést sem.
Egészséges, jó minőségű és hosszú életet szeretnénk élni, amelyet nem a csoda diéták biztosítanak számunkra, hanem az egészséges ételek, mint a zöldség, gyümölcs, tengeri halak.
Legyen minden egészségre vágyó ember előtt: mennyiség helyett minőség!

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Az egészséges fogyáshoz elengedhetetlen a kalóriabevitel csökkentése.
Szüntessük meg az elhízás hátterében lévő okokat, amelyekért nem csak a túlzott kalóriabevitel és a mozgáshiány a felelős. A szervezetben felgyülemlett nagy mennyiségű méreganyag, a hormonháztartást felborító különféle készítmények alkalmazása, különböző anyagcsere problémák, a nyomelemek hiánya, a kiegyensúlyozatlan idegrendszer, valamint az epe és szív mestere " merideán" keringési zavara és a rossz minőségű vagy nem elegendő alvás is okolható a túlsúlyért.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

9. Édességet soha ne külön étkezésként fogyasszunk, inkább legyen egy szelet sütemény vagy csoki a desszertünk a főétkezés után! Csokoládéból jó minőségűt válasszunk: igaz, egy 70-80 százalékos kakaótartalmú csokoládé nem olcsó, ám már egy kocka valóságos ízorgiát jelent, míg kalóriatartalma nem olyan magas.
10. Napközben fogyasszunk el 2-3 l ásványvizet, gyümölcslevet, szűrt zöldséglevet vagy cukor nélküli teát! Az étkezések közötti folyadékbevitel hígítja a gyomornedveket, így nem leszünk annyira éhesek. Az elfogyasztott rostos ételek pedig megduzzadnak a gyomorban a nedvességtől, s ez szintén teltségérzetet vált ki.
11. Az utolsó étkezésünk több mint három órával korábban legyen, mint ahogy aludni mennénk.
12.Teremtsünk divatot!
Mutassunk példát a gyerekeinknek( rokonainknak, barátainknak, ismerőseinknek )!
Egy gyerekzsúrra is lehet répatortát sütni, egy baráti összejövetelen is lehet szépen feldarabolt, ízlésesen tálalt zöldségeket, gyümölcsöket kínálni aprósütemény helyett.
13. Mozogjunk!
Ne feledjük: a táplálkozási reform csak a dolog egyik fele. Biztosan elérjük a célunkat, ha a diéta mellé mozgás is társul.
Legyünk türelmesek! A zsírégetés csak egy bizonyos idő után kezdődik el.
Ez persze nem kevés kitartást igényel, de meghozza a gyümölcsét.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Hogyan fogyókúrázzunk okosan?
Először is szögezzük le: a jó fogyókúrát nem is fogyókúrának kellene nevezni, hanem inkább életmódváltásnak. Végül is csak néhány szokásunkon kell módosítanunk, csak egy kissé kell áthangolnunk az evésről és a mozgásról alkotott nézeteinket, és meglepő változást érhetünk el. Lassabban, de biztosabban érhetjük el a célunkat, és ami legalább ilyen fontos: az eredmény tartós is marad.
1. Ne méricskéljük magunkat kényszeresen: elég hetente egyszer mérlegre állni, lehetőleg ugyanabban az időpontban, reggel, üres hólyaggal. A legfontosabb céljaink valószínűleg egyébként sem a kilókhoz köthetők: inkább centikben mérhetőek és abban, hogy mennyire érezzük jól magunkat a bőrünkben.
2. Az alapos fogyókúrázó mindenre gondol, és már a bevásárlást is okosan intézi. Írjuk össze, mit akarunk beszerezni, és ne hagyjuk magunkat eltéríteni! (Igen veszélyes lehet, ha éhesen megyünk vásárolni, így ezt lehetőleg kerüljük el.) Mindig vegyük a fáradságot, hogy elolvassuk az élelmiszerek címkéjét: nézzük meg az összetevőit és azt, hogy milyen alap és tápanyagok vannak bennük. Nem ördöngösség az sem, ha számon tartjuk, egy nap hány kalóriát fogyasztunk: ellenőrizzük a kiválasztott termékek energiatartalmát is !
Legyünk óvatosak a " nulla " százalékos élelmiszerekkel! Lehet, hogy zsírt nem tartalmaznak, de annál több szénhidrát van bennük. A " light " termékek is csalókák: a cukorszintjük alacsony ugyan, de súlyos kalóriákat jelentő szénhidrátokat, zsírokat azért tartalmaznak.
3. Nincsenek tiltott ételek, ellenben léteznek kerülendő mennyiségek.
Együnk naponta ötször! Mivel az emésztés is energiát igényel, a többszöri étkezéssel több kalóriát égetünk el.
Ne hagyjuk ki a reggelit! Éjszaka kiürülnek a raktáraink, amelyeket reggel jó, ha újra feltöltünk! Aki reggeli nélkül indul neki a napnak, annak a legközelebbi étkezésnél többnyire nincs türelme megválogatni, mit eszik.
Fontos, hogy a főétkezéseink során mindhárom makrotápanyaghoz hozzájussunk, tehát ételeink tartalmazzanak fehérjét, szírt és szénhidrátot is.
4. Ügyeljünk a porciókra! Egyszerű trükk, de hatásos: tálaljuk az ételt kisebb tányéron, az adag így nagyobbnak tűnik. Lehet a mércénk egy három decis müzlis tál. Ha ezt használjuk, összemérhetőek lesznek az adagok. Levessel vagy gyümölcslével félig legyen a tál, müzlivel a harmadáig ( erre jöhet a tej ), salátával, zöldséggel és gyümölccsel pedig dugig.
5.Együnk naponta 4-5 adag zöldséget és gyümölcsöt!( Ez lehet pl; egy alma, egy marék bogyós gyümölcs, saláta, zöldségleves, 100 százalékos ivólé is.) Próbáljuk ki az ananászt, a zöld teát, a fenyőmagolajat: segítenek a méregtelenítésben, a tisztításban és az étvágy csökkentésében.
6. Nem mindegy hogyan készítjük el az ételt. a jól zárható, rozsdamentes edényekben, fólia alatt vagy cserépedényben pl; alig kell zsiradékot használni. Inkább pároljuk a zöldségeket főzés helyett, turmixolással vagy egy kis főtt krumplival sűrítsük a főzeléket rántás vagy habarás helyet, és inkább süssük a húst, , s ne panírozzuk! Használjunk sütőzacskót: ebben zsiradék hozzáadása nélkül is ízletesen készül el az étel, ráadásul különösebb odafigyelést nem igényel. Jegyezzük meg: egy szelet sertéskaraj natúrszeletként 160 ledolgozandó kilokalóriát jelent a szervezetünk számára, míg rántott húsként 280-at. Egy adag sült burgonya 363 kilokalóriát ér, míg a fóliában sült burgonya csak 212-t. A salátaönteteket ne olajjal, hanem zsírszegény joghurttal készítsük!
7. Merjünk kísérletezni! Találjunk ki új recepteket! A hagyományos magyar ételekről sem kell lemondanunk, de próbáljuk ki kevésbé kalóriadús összetevők felhasználásával. A hagymás lecsós magyaros alapot pl; készítsük sokkal kevesebb zsiradékkal, a töltött káposztához válasszunk sovány húst.Köretként használt krumpli, rizs, tészta helyet a magyar konyha számos egyéb variációt kínál: a hajdinát, a kölest, a tönkölyt...
8. Rágjuk meg jól a falatot: az emésztés már a szájban elkezdődik, segítsük a folyamatot! Így hamarabb lesz jóllakottság érzésünk is, ami más esetben csak akkor érkezik, amikor már jól megtömtük a hasunkat.

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu