Határtalan egészség: Ne legyen olyan savanyú!

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Amikor így szólunk rossz kedélyű ismerősünkhöz, nemigen gondolunk arra, hogy a kifejezéssel talán épp a nyomott hangulatot előidéző okra, a szervezet elsavasodására utalunk. Ez az állapot betegségek kialakulásához is vezethet.

A rövid téli napokon jólesik lustálkodni, a napsugarak hiányát enyhítő gyertyafényben üldögélni. A forralt bor és a finom falatok még kellemesebbé varázsolják a zord napokat. De milyen áron? A hetek múlásával sokan azt tapasztalják: a sok pihenés dacára fáradékonyabbak, kimerültek. Gyakran téli depresszióra gondolunk, pedig a rossz közérzet kiváltó oka valószínűleg inkább a szervezet sav- bázis egyensúlyának felborúlása. Annak ugyanis következményei vannak, ha keveset mozgunk, és a sejtjeink megújulásához nélkülözhetetlen lúgos ételek-italok helyett túlnyomórészt savas termékeket fogyasztunk.

Az anyagcsere-folyamatok következtében savak keletkeznek, amelyekre szükségünk van az emésztéshez és az energiatermeléshez. Bajt okoz azonban, ha" túltermelés" történik, s a bőr, a vese, a belek és a máj nem képes kiválasztani és kiüríteni a szervezetből a fölösleget. A sejtek között felhalmozódó savmennyiséget a táplálékokból származó bázisokkal próbálja meg semlegesíteni szervezetünk. Ez bőséges oxigénellátás, illetve megfelelő mennyiségű lugos élelmiszerek fogyasztása nélkül nem sikerülhet.

Az elsavasodás tünete például a hajhullás, fogínygyulladás, migrén, fogékonyság a gombás fertőzések iránt, a cellulitis kialakulása. De nem ritkán ez áll a reumatikus panaszok, csontritkulás hátterében, s akár szívinfarktust, daganatos betegséget is kiválthat a kóros elsavasodás.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Buzás Julianna üzente 12 éve

Korunk rohanó életmódja számos tényezővel járul hozzá szervezetünk elsavasodásához.
Étrendünkben egyre kisebb arányban fordulnak elő a lúgosító hatású, friss, nyers ételek. Ráadásul igen kevés időt szánunk az étkezésre, ami teljesen kizárja a nyugodt körülményeket és az alapos rágást.
Folyadékfogyasztásunk nagyrészt a kívánatos mennyiség alatt marad, a minőségről nem is beszélve, hiszen az édes, szénsavas üdítők önmagukban is savasítanak.
A mindennapos stressz mellett a környezeti mérgek, vegyszerek és gyógyszerek ugyancsak fokozzák az elsavasodást, amihez a kapkodó, elégtelen légzés is hozzájárul.
Amennyiben semmit sem teszünk ezek ellensúlyozására, testünk kellemetlen-főleg emésztőrendszeri-tünetek formájában jelzi a túlzott mértékű savasságot, melynek következménye reflux vagy gyomorfekély is lehet.
A kiegyensúlyozott életvitel, egyenletes ritmusú táplálkozás mellett a hasizom erősítése javít a panaszokon.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Egyre többet hallunk arról, hogy a stressz is hozzájárul testünk elsavasodásához, továbbá a nem megfelelő táplálkozás, a nem kielégítő légzés, ezzel összefüggésben a mozgáshiány, illetve az anyagcserezavarok.
Jótékony hatású egy kiadós kirándulás vagy séta is. Természetesen bármilyen más stressz-oldó tevékenység is jótékonyan hat.
Ha sportolás közben leizzadunk, ezzel a savtalanításba a bőr is bekapcsolódik ( erre a szauna is alkalmas ), de az izzadással elveszített folyadék mellett, az ásványi anyagokat-kalcium,magnézium, kálium- is pótolni kell utólag.
A lúgosításban kiemelkedő jelentősége van a napi 2 l folyadék fogyasztásnak, melyből iktassunk ki minden savasító, színezett, ízfokozott, tartósított italt! Szomjoltásra is alkalmasabbak a tiszta forrásvizek, ásványvizek, különösen a lúgosító hatásúak.
Étkezéseink során ügyeljünk a megfelelő arányokra: 1/3-nyi savasító ételt 2/3-nyi lúgosító hatásúval ellensúlyozzunk! Ha pl; húst eszünk, ami savasít, ahhoz köretnek ne tésztát vagy rizst válasszunk, hanem lúgosító zöldségeket. A leginkább savasító ételek közé a magas fehérjetartalmú táplálékok tartoznak: húsok, sajtok, rizs, búza és a legtöbb gabona.
A lúgosító ételek ezzel szemben azok, amelyek sok szerves ásványi anyagot ( kálium, kalcium, magnézium ) tartalmaznak. Ezek lebomlásánál ugyanis sav használódik fel, ezáltal csökken a savtermelés. Ilyen étel pl; a spenót, petrezselyem, paradicsom, répa. A lúgosítás szempontjából nem elhanyagolható a lassú, alapos rágás sem.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Mi kerüljön az asztalra?
Lúgos zöldségek: répa, uborka, kapor, petrezselyem, karalábé, gyermekláncfű, retek, spenót.
A gyümölcsök közül ajánlható: barack, mangó, füge, mazsola, citrusfélék.
Ügyeljünk a sajtok fajtáira: a sovány túró, a juh-illetve a kecskesajt lúgosít-szemben a lágy, sütésre-főzésre alkalmas, zsíros sajtokkal.
Sok gabonaféle semleges hatású. Bátran ehetünk hajdina, köles, tönköly alapú pékárut, kerülendők azonban a fehér lisztből és élesztővel készült termékek, valamint a fehér rizs is.
A tejtermékek közül semleges a tejföl, a vaj enyhén savasít.
A húsok nem tesznek jót a sav-bázis egyensúlynak, különösképpen a virsli, a sonka, általában a sertéshús kerülendő.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Tippek az egészségért.
Úgy állítsa össze étrendjét, hogy 70-30% legyen a lúgos és savas élelmiszer aránya.
Tartson krumplinapot! Indíthatunk banánnal, majd ebédre és vacsorára főtt vagy héjában sült burgonyát fogyasszunk. Répával és sovány túróval érdemes gazdagítani a fogásokat.
Fontos a kikapcsolódás, ellazulás-ám ne kávéval, cigarettával és alkohollal próbáljuk oldani a feszültségünket!
Heti három alkalommal sportoljunk 20-30 percet! A kerti munka, séta, kerékpározás is megfelelő testmozgás.
Az izzadás jó hatású, segíti a szervezet méregtelenítését.
Hogy a vesék kiválóan működhessenek, igyon bő két liter folyadékot! Leginkább szénsavmentes vizet és gyógynövényteát. A gyümölcs és fekete tea, valamint a kávé savasít.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

Mi okoz elsavasodást?
1. Sok hús, virsli, cukor, zsíros sajt és az alkohol.
2. Ha keveset mozgunk, a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, a tüdő sem tudja könnyen ellátni a feladatait. Az intenzív sporttevékenység során viszont verítékezéssel is sok savas anyagcsereterméktől meg tudunk szabadulni.
3. Aki nem fogyaszt sok lúgos vizet, annak a veséje csak mértékkel képes kiválasztani a szervezetet terhelő káros anyagokat.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu