Határtalan egészség: Mit miért fogyasszunk? Zöldséggel és gyümölccsel a fitt napokért

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Határtalan Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 130 fő
  • Blogbejegyzések - 117 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Határtalan Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

Ha jól vagyunk a bőrünkben, vagy épp fájdalom kínoz, ha energikusak vagyunk, vagy épp alig vánszorgunk, mindezt mindig a testünkben, egyes szerveinknél érezzük. A testünk egy tökéletes szerkezet, mely folyamatosan, minden nap jelzi számunkra állapotát. A mi saját állapotunkat. 

 

 

Egy tökéletes indikátor. Jelzi a változásokat, azok irányát. Azt is, hogy mire van szüksége, hogy még jobban legyen, vagyis... hogy mi egyre több energiával, egyre felszabadultabbak lehessünk.

 

Ehhez szükségünk van testünk táplálására is. Az alábbiakban egy rövid összeállítással kívánunk segíteni neked, hogy mely zöldség és mely gyümölcs milyen jótékony hatással lehet testedre. (Megjegyzés: Azt azonban ne feledd, hogy a te tested a tiéd, ezért figyelj rá, figyeld miket jelez vissza feléd!)

 

Avokádó

Az avokádó, a padlizsán és a körte segítik az anyaméh és méhnyak egészséges működését. Hasonlítanak is rájuk. A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy avokádót elfogyaszt, egyensúlyban tartja a hormonjait, megakadályozzák a nemkívánatos szülési súlyt és megelőzik a méhnyakrákot.
Mennyire megalapozott ez? Pontosan 9 hónap kell, hogy az avokádó bimbóból érett gyümölccsé fejlődjön; több mint 14.000 különböző élelem-alkotóelem található minden egyes gyümölcsben, a modern tudomány eddig csak 141-et tanulmányozott.*

 

Dió
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agy működését.*

 

Édesburgonya

Az édesburgonya a hasnyálmirigyre hasonlít és ténylegesen egyensúlyban tartja a szervezetet a cukorbetegség megelőzése szempontjából.*

 

Füge

A fügék tele vannak magokkal és párosával lógnak, míg fejlődnek. A fügék elősegítik a spermák mozgási sebességét és növelik a mennyiségüket, ami kizárja a magtalanságot.*

 

Hagyma, fokhagyma

A hagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és hulladék anyagokat a sejtekből. Könnyeket fakasztanak, amik viszont tisztítják a szemet!*

 

Kidney bab

A vesebab segíti a vese működését és valóban úgy néz ki, mint egy vese.*

 

Narancs

A narancs, a grapefruit és az egyéb citrusfélék olyanok, mint a női emlőmirigyek, és segítik a mell egészségét és a nyirokmirigy csomók a mellből való eltávozását.*

 

Olivabogyó

Az olvivabogyó segíti a petefészek egészséges működését.*

 

Paradicsom

A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak likopinokkal, amik igazi táplálékok a vérnek és a szívnek. (Likopin: antixidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.)*

 

Sárgarépa

Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem. A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem. És IGEN, a tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését.*

 

Szőlő

A szőlők förtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt. A mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért.*

 

Zeller, kínai kel, rebarbara

A zeller, a kínai kel és a rebarbara olyanok, mint a csontok. Ezek erősítik a csontokat. A csontok 23% szódát tartalmaznak. Ezek a zöldségek is 23% szódát tartalmaznak. Ha nincs elég szóda az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontjaid meggyengülnek. Ezek az ételek megerősítik a csontvázat.*

 

-------------------------------------------------------------------------------------

* Forrás: Ceragem magazin 2009. július-augusztusi szám 10. oldal

 

Címkék: avokádó bab dió füge gyümölcs hagyma narancs oliva bogyó paradicsom szőlő sárgarépa zöldség

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Buzás Julianna üzente 11 éve

A zeller sok illóolajat és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékonyak a vérkeringésre. Sokkal többre lenne érdemes a konyhában! Jól harmonizál az almával, a dióval, a citromlével, a paradicsommal, és a sajtoknak, sajtkrémeknek is kitűnő kísérője.
A magyar konyhában közismertebb a gumós zeller, de egyre gyakrabban találkozunk a szárzellerrel, melyet zöldfűszerként használjuk. A szárzeller nem növeszt gumót, szárait felaprítva fogyasztjuk. Erősebb külső rétegét előbb vékony pengéjű késsel vagy zöldséghámozóval húzzuk le, csak a többit használjuk fel a salátákhoz. Nem kell főzni, íze sokkal lágyabb, mint a gumós társáé. Gazdag ásványi sókban, éterikus olajokban.
A néphit szerint fiatalító és vágykeltő hatása is van. Levesek, rakottasok,saláták készülhetnek belőle.

Válasz

Buzás Julianna üzente 11 éve

A cékla talán a legfélreértettebb zöldségek egyike, amelyet sokan csak savanyú változatában ismernek. Nagy kár, mivel így magas rost, vitamin, ásványi anyag tartalmának nagy részét elveszíti. Úgy a legkisebb a veszteség, ha héjában, egészben sütjük meg, mint a krumplit vagy nyersen fogyasztva szendvics mellé, mint pl> a paprikát, paradicsomot, retket, stb, vagy salátában más zöldségek közé téve.
A népi orvoslás vérképző gyógynövényként tartotta számon, noha ezt az orvostudomány sokáig csupán babonának vélte. Klinikai vizsgálatok azonban igazolták, hogy a megfigyelés helyes. Hatásosan alkalmazható emésztési problémákra, láz és fájdalom csillapításra. Vörös festékanyaga pedig tumorellenes hatású. Számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, többek között szilíciumot, káliumot, kalciumot, vasat, rezet és jódot. Leve nemcsak bélbetegségek, aranyér és nátha, influenza ellen javasolt, állítólag másnaposság ellen is jó, sőt késlelteti a bőr öregedését.
Napjainkban már sokan használják salátákhoz, levesekhez, köretként, fasírtban,, de még süteményben is. Fogyasztása különösen ajánlott télen megelőzés, tél végén vitamin pótlás céljából. Fogyókúrázóknak remek alapanyag.

Válasz

Buzás Julianna üzente 12 éve

A közelgő ősz népszerű gyümölcse a szőlő, amelynek bogyóit gyöngyszemnek is nevezhetnénk, hiszen gyógyhatásuk mellett szépülhetünk tőlük és finomságokat is készíthetünk belőlük.
Akár napokon keresztül is fogyaszthatunk kizárólag szőlőt, hiszen szinte az összes fontos ásványi anyag, vitamin és tápanyag megtalálható benne. Van benne többek között kálium, vas, cink, magnézium, valamennyi B- és C-vitamin. Élettani hatásai közül a legfontosabb, hogy vértisztító és idegerősítő, valamint izomregeneráló.
A bélrendszeri megbetegedésekben szenvedőknek is ajánlott, hiszen nagyon jól tisztítja a bélfalat. Ezenkívül megakadályozza a vesekő képződését, de éppígy fokozza az epe működését is. Aki sokat szenved hólyaghuruttól vagy egyéb húgyúti fertőzéstől, annak különösen ajánlott egy alapos szőlőkúrát végig csinálni, hiszen csökkenti a vizelet savasságát. Bár nem gyógyítja, de nagyon jó hatással van a különböző daganatos betegségekre is. Reuma, májbetegségek esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban. A szőlő kúraszerűen különösen jó vérszegénységre, székrekedésre, aranyérre, gyomorhurutra és női betegségekre, valamint akkor, ha csak egyszerűen kimerültek vagyunk. Fontos, hogy cukorbetegek ne fogyasszák nagy mennyiségben magas cukortartalma miatt!

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint a fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C és B-vitaminban. Kipréselt levét alma és répalével is fogyaszthatjuk.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

A legegyszerűbben úgy javíthat egészségén, ha több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt. A legjobb hatást akkor éri el, ha a szivárvány minden színéből eszik.
Piros
Válasszon...piros alma, cseresznye, áfonya, piros szőlő, rózsaszín grapefruit, gránátalma, málna, eper, görögdinnye, piros paprika, retek, rebarbara és paradicsom.
A paradicsom, a görögdinnye és a rózsaszín grapefruit a likopinnak nevezett karotinoidot tartalmazza. Szervezetünk több likopint szív fel főtt vagy feldolgozott paradicsomból ( például paradicsompüréből ), és a zsír hozzáadása ( például avokádóból vagy olívaolajból ) tovább gyorsítja a felszívódást.
Narancssárga és citromsárga
Válasszon...sárgabarack, sárgadinnye, mangó, nektarin, narancs, papaya, őszibarack, ananász, mandarin, répa, tök és csemegekukorica.
A narancssárga és sárga gyümölcsök és zöldségek színét a karotinoidok, mint az alfa-karotin, a béta-karotin és a béta-cryptoxanthin adják. A szervezetben ezek A-vitaminná alakulnak, ami a vas-anyagcsere fontos tápanyaga. A-vitaminra van szükség ahhoz, hogy jól lássunk a félhomályban, valamint fontos az immunrendszer, a bőr, a légutakat, az emésztőrendszert és a húgyutakat alkotó sejtek egészségének megőrzéséhez.
Zöld
Válasszon...avokádó, zöld alma, szőlő, kivi, spárga, brokkoli, kelbimbó, zöldbab, káposzta, uborka, saláta, póréhagyma, borsó és spenót.
Az egészséges lutein és zeaxanthin karotinoidok mellett a zöld, leveles zöldségek, mint pl. a spenót és a brokkoli jó folsav, kalcium és vas források. Központi szerepük van a vérképzésben és a véralvadásban. A vas különösen fontos a vörös vérsejteknek, és hozzájárul az oxigénszállításhoz a szervezetben.
Lila és kék
Válasszon...szeder, áfonya, cékla, fekete ribizli, szilva, vörös káposzta, lila hagyma és padlizsán.
A sötét lila és kék színű gyümölcsök és zöldségek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Alacsony a kalória, szénhidrát és zsír tartalmuk, és mindig jó, ha jelen vannak a kiegyensúlyozott étrendben.
A legtöbben tudjuk, hogy fontos sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Alacsony a kalóriatartalmuk és a zsírtartalmuk, ami azt jelenti, hogy nagyszerű választás a fogynivágyóknak, és tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Ezek számos előnyt jelentenek a különböző testrészekre, a szemtől kezdve a csontokon át az emésztőrendszerig. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy a legtöbbjük gazdag természetes fitokemikáliákban. Ezek antioxidánsokként funkcionálnak, amelyek semlegesítik a potenciálisan káros szabad gyököket. Mivel a különféle színű gyümölcsök és zöldségek különféle fitokemikáliákat tartalmaznak, ezért a legtöbb táplálkozásszakértő egyetért abban, hogy legjobb, ha a szivárvány minden színét a tányérunkra halmozzuk. Csak annyi a dolga, hogy minden színcsoportból minden nap kiválasszon és megegyen egyet!

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

Cékla

Kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, máj panaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szem panaszokra- mint pl. szemfáradtság vagy szürke hályog-, szív és vérnyomás rendellenességének kezelésére, valamint vese panaszokra egyaránt. A várandóság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben.
Nyersen, reszelve vagy szeletekben a cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nemcsak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban. A legtrendibb éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket.
A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként fogyasztjuk. Az ízhatás fokozása érdekében reszeljünk hozzá almát vagy körtét.
Érdemes kihasználni a természet gyógyító ajándékait, hogy minél kevesebb időt keljen a betegséggel foglalkozni.
Egy ízletes és gyorsan elkészíthető céklasaláta recept
Hozzávalók:
60dkg cékla
3-4 kisebb alma
1 db vöröshagyma
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál méz
2 evőkanál olívaolaj
csipetnyi só

Alaposan megmosott céklát meghámozzuk, lereszeljük, majd hozzá adjuk a lereszelt almát és a vöröshagymát, és a többi hozzávalóval összekeverjük. majd állni hagyjuk pár órát.
Önmagában is fogyasztható, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé is.
Megbolondítva sajttal még finomabb.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

LENMAG

Salátákhoz, joghurtba keverve vagy sós süteményekre szórva egyaránt felhasználható ez az apró mag, amely egészséges is.
Naponta egy kávéskanállal veszek be belőle jómagam is és egy pohár vizet iszok rá mindjárt felkelés után.
Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai a dió és a halfélék, valamint a lenmag.
Kevésbé ismert tény, de a lenmag segít az asztmatikus tünetek enyhítésében.
Az alfa-linolénsav egyik elsőrangú forrása a lenmag. Ez a sav segít a csontok egészségének megőrzésében.
A magas koleszterinszint és vérnyomásproblémák ellen is kiváló.
A lenmag magas rosttartalma miatt megszünteti a székrekedést és a haspuffadást.

Válasz

Buzás Julianna üzente 13 éve

A medvehagyma kiemelkedő, sokoldalúan felhasználható fűszer és gyógynövény.Hatóanyaga 12-szer erősebb a fokhagymánál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Javítja a szív és érrendszer működését, gátolja a vérrögképződést.
Fogyaszthatjuk salátának, szendvicsbe vagy bármilyen ételbe utólag ízesítőként.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A szív és érrendszeri problémák kialakulásáért mi magunk vagyunk elsődlegesen felelősek. 40 éves kor felett különösen fontos a fokozott megelőzés, a dohányzás elhagyása, a rendszeres mozgás, az egészséges, antioxidánsokban gazdag étrend kialakítása. Az antioxidánsokról régóta tudjuk, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a krónikus betegségek, a rák és a szívbetegségek elleni harcban. Ezek a természetes anyagok magas koncentrációban fordulnak elő a sötét színű gyümölcsökben, és védik a szervezetet a szabad gyökök sejtkárosító hatásai ellen. A gránátalma páratlanul erős antioxidáns hatásával tíz éve foglalkozik a tudomány. A hatóanyagaival, kivonatával végzet kutatások megállapították, hogy a gyümölcs polifenol molekulái kedvezően hatnak a jó és a rossz koleszterin arányára, ezáltal segítik az erek, koszorúerek tisztaságát, egészséges vérkeringését. Ez komoly segítséget jelenthet. A karbantartott érrendszer és ezáltal vérrel jól ellátott szívizomzat egészségkárosodás nélkül képes átvészelni a stresszhatásokat.

Válasz

Buzás Julianna üzente 14 éve

A gyömbérnek gyomorerősítő hatása van, étvágyjavító, fokozza a nyálelválasztást, segíti az emésztést, a húsfélékkel felvett káros anyagokat lebontja, enyhíti a megfázás tüneteit, görcsoldó, csillapítja az ízületi és reumatikus fájdalmakat, sőt még a terhességi hányingert is csökkenti.

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu